Konobarica iz Hrvatske napisala brutalno pismo mladim kolegama: ‘Ne, ne može svatko konobariti!’

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Konobarenje je posao samo za one koji su izdržljivi. Ne može svatko konobariti, i upravo zato pišem o ovim stvarima o kojima bi zaista trebali razmisliti prije nego se ‘uhvatite tacne’, stoji u  brutalno iskrenom tekstu objavljenom na portalu barmen.hr koji prenosimu u cijelosti.

Dakle, odlučili ste postati konobar? Nagovorila vas je reklama sa Lanom Jurčević…. jer za sve je kriv HZZ. Ok. Ajmo prvo definirati jednu stvar. NITKO, ali nitko vam neće prići i reći da imate zakon posao, barem ne onaj tko ga je ikada radio. Konobarenje se dobrano razlikuje u filmovima i stvarnom životu. Teško da će vam biti kao Tom Cruiseu u filmu Cocktail.

Ako želite postati konobar / barmen, možda prvo trebate razmisliti o nekim od ovih stvari:

Veze

Posao u kafiću nije za ljude koji žele uspješne veze i ljubavni život. Svaka čast izuzecima, ali ja mogu iz prve ruke reći da je vrlo teško održati stabilnu vezu i ovaj posao. Kada konobarite, često radite prekovremeno. Teško je svome partneru objasniti i činjenicu da ste nakon 14-satne smjene odlučili stati i popiti pivo da “resetirate” mozak. Ako to ne napravite, vrlo je vjerojatna stvar da ćete nervozu prenijeti direktno u vaš odnos. On / ona, pogotovo ako nikada nije konobario/la, ne može shvatiti da je vama u glavi inventura, da vas je isprovocirao gost, da ste imali manjak, da vam onaj jedan nesposobni kolega s kojim radite digo tlak, da vam gost nije htio platiti jer se želi prošvercati za macchiato od 10 kn itd. Bolje je nakon smjene sjesti, pustiti da se te stvari malo slegnu, popiti kavu / pivo / sok, popričati sa ekipom na šanku pa se onda zaputiti doma.

Drugi dio problema je da radite okruženi ljudima. U mom slučaju to je bio beach bar gdje sam bila okružena bajkerima, preplanulim momcima koji igraju odbojku i pokojim pregorenim Čehom. I sve je to super, samo što, budimo realni, oko će vam tu i tamo pobjeći, nema štete u gledanju ali ajde vi to objasnite svom dragom / dragoj. Naravno da im nije svejedno ali to je dio posla koji nikako nije odgovarao mojim vezama, uglavnom su do kraja sezone pukle.

Čast pojedincima, naravno. Svjedočila sam i brojnim vezama mojih kolega koje su preživjele sezonski rad, ali uglavnom se radilo o parovima gdje su oboje radili sličan posao.

Pamćenje vas ne služi najbolje?

Ako tek počinjete raditi, vaša dva najbolja prijatelja biti će blok i kemijska. Većina ekipe koja je dolazila na sezonu je imala neku averziju prema tome, ali rezultat toga je uglavnom bilo dodatno šetanje i neugodno vraćanje do stola sa pitanjem “oprostite, možete mi ponoviti što ste ono naručili?”. Uštedite si korake, pamćenje se povećava s vremenom i dobrim poznavanjem asortimana u lokalu. Nakon nekog vremena počnete “čitati ljude”. Pogledate gosta i u glavi vam se stvori rečenica: “ovaj mi izgleda kao mali sa hladnim….”. Još bolja stvar je da s vremenom zapamtite ono što piju stalni gosti i oni to obožavaju.

Najgore je novoj radnoj postavi jer često dobiju narudžbu tipa “daj mi ono moje” ili još gore, “aj ti meni zovi moju konobaricu…”. Neka vas to ne obeshrabri, većina njih je super i s vremenom, kada upoznaju nove konobare, i oni postanu “njihovi”. A do onda…..blok i kemijska ili radije nemojte raditi ovaj posao.

Razviti ćete neljudske sposobnosti…..ili odustati

Morati ćete čitati misli i čitati s usana. Ako se radi o noćnom klubu, nagledati ćete se svega. Uglavnom se nećete moći osloniti na svoje osjetilo sluha, prvo jer je muzika grozno glasna, drugo jer su gosti na cca 3 promila i frfljaju. Naučiti ćete čitati govor tijela, pantomimu, znakovni jezik, čitanje s usana i čitanje misli (nagađanje više…). Nakon uspješno odrađenih par mjeseci možete raditi za FBI.

Prijateljstva

Slično kao i veze, i ovaj dio života testiran je poslom. Ali ovdje ste frustrirana strana na kraju priče upravo VI. Raditi ćete masu noćnih smjena, vikende završavati kad se svi vaši tek vraćaju iz izlaska. A praznici, pitate me? Zaboravite, kada svi odmaraju i spajaju dane za produžene vikende, vi se za te dane pripremate da budu najradniji ikad. Dvokratne i noćne smjene vam ne ginu.

Kada i završite sa svime time, spavate do poslijepodnevnih sati drugi dan i svi se ljute na vas jer ste “lijeni” doći na more ranije itd. Dok vaši frendovi bezbrižno cugaju na plaži, vi ćete se znojiti pod tendama i trčati po terasama, žao mi je ali to je jednostavno tako. Uglavnom, vjerojatno ćete se malo udaljiti od frendova, pogotovo ako je riječ o sezonskom poslu (ne za stalno, i nije tragično, na jesen opet idete s njima svugdje) ali većinski ćete se skompati s kolegama s posla i s njima nastavljati partijati.

It’s a TRAP!

Konobarenje se zna učiniti kao lagan način da malo uštedite za fakultet ili za auto ili nešto treće. Kada si to priuštite, nastavite raditi jer nikad nije loše imati još koju kintu sa strane…. Onda se uhvatite da konobarite i nakon 7 godina. Nije to loše, da se razumijemo, ali nije ni najzdravija solucija. Ako imate neke drugačije ciljeve u karijeri, konobarenje će vas lagano odvući od toga. To je turbo zabavan, težak, iscrpljujući posao gdje ste na kraju dana umorni ko psi ali i iznimno zadovoljni. Stalno ste okruženi ljudima, nekad boljim, nekad gorim, ali ovo je svakako jedinstveni posao gdje dani jednostavno prolete. Ako imate neke planove da razvijate karijeru u nekom drugom smjeru, pazite da se ne otegne.

A kada ćeš….?

Tako će točno započeti jedino pitanje koje će vas redovito izbaciti iz takta. A kada ćeš naći PRAVI POSAO?! Ok. Kao prvo, konobarenje je najpraviji (da, znam da nije riječ….) posao ikad. Ovo je posao na kojem se “brusite” fizički, intelektualno, psihički i na sve ostale načine koje možete zamisliti.

Konobarenje nije nužno posao samo za mlade ljude koji skupljaju neku kintu za apsolventsko putovanje ili tako nešto…. Ovaj posao ima toliko segmenata u koje se možete zaljubiti da je to predivno. Možda ste oduševljeni kavom, želite znati sve o njoj, najsretniji ste kada dobijete komentare tipa “ovo je najbolja kava koju sam ikad popio/la”. Zanima vas kako crtati, koje mlijeko koristiti, zašto jedna ima drugačiji okus od druge, kako radi aparat, kako radi mlinac za kavu itd. Mnogi su se otisnuli u ovom smjeru i postali bariste, s vremenom odlučili da je baš kava ono s čime se žele baviti. Možda otvorite svoju pržionicu, napišete knjigu, izmislite nešto novo i nešto divlje….zašto ne?

Tu je kava, razna alkoholna pića, kokteli, hrana, možda nakon konobarenja odlučite naučiti kuhati…. Tu je i glazba, od konobara do uspješnog DJ-a? Zašto ne. Možda postanete voditelj bara ili na posljetku, otvorite svoj bar…. Konobarenje JE pravi posao koji možda definira vašu budućnost.

Tamna strana

Konobarenje je divno i krasno, ali kao i svaki drugi posao, ima onaj jedan dio koji ćete mrziti raditi. Čišćenje wc-a (rigotine, kondomi, opušci….) gdje kreativnost gostiju nema kraja. Poliranje pribora za jelo, čišćenje filtera od mašine za suđe, nadopunjavanje bočica ketchupa / majoneze / soli / papra / ulja / octa, slaganje ljepljive ambalaže, punjenje frižidera (čitaj tegljenje gajbi i gajbi cuge od skladišta do šanka)….. lista nema kraja, ali, što je – tu je, svaki posao ima svoje dobre i loše strane. Problem je što sve ove stvari obično treba odraditi na kraju smjene tako da vam stvarno znaju ubiti volju za životom…..

Money, Money, Money…

Ako niste dobri s brojanjem novca i osnovnim matematičkim operacijama zbrajanja i oduzimanja, uštedite si vrijeme i nemojte postati konobar. Sa lošim znanjem ili smanjenom koncentracijom uglavnom ćete imati manjak u novčaniku. Dešavaju se razne stvari, kolege naplate vaše stolove (namjerno i nenamjerno), ali vi ne pazite i eto manjka, gosti sakriju jedan od računa prije naplate i eto manjka. Nije to uvijek namjerno, dešava se da zapišu nešto bitno na račun i spreme ga, na vama je da u svakom trenutku znate što ste i kome poslužili i naplatili. Vratite krivo novac (npr do 200 a ne do 100) i eto manjka. Uglavnom, ako vam ne ide ovaj dio, uglavnom će vaše konobarenje postati volontiranje…..

Ja pijem sok jer su mi ruke nježnije….

Da, zaboravite nježne ruke i lijepe nokte. Ruke će vam biti izrezane, osušene, ispucale i svakakve samo ne nježne. Konstantni krug mokro – suhog suđa i agresivnih deterdženata čini čuda za kožu (ne pozitivna). Nokte ne smijete imati nalakirane ili preduge jer jednostavno nije prihvatljivo. Kao prvo, kazniti će vas sanitarna inspekcija, a kao drugo, zamislite da vas posluži netko sa prljavim crnim noktima ili da nađete oljuštene komade laka za nokte u hrani ili piću. Zaboravite neku pretjeranu ljepotu i brigu o koži, tijelu, noktima i kosi ako mislite konobariti. Kosa mora biti zavezana u rep, ako ste tip, svaki dan svježe obrijani, uvijek čisti i mirišljavi u svježim uniformama.

Vi ne pijete jer je to fuj….

Nemojte konobariti. Nećete preživjeti u ovom poslu. Napadati će vas svaki dan, kolege, gosti i šefovi. Cuganje je DIO konobarenja. Uostalom, kako ćete znati kakav okus imaju pića koja poslužujete. Puno gostiju pušta daleko više prometa (i napojnica) ako i konobar pije s njima, ali nemojte ni pretjerivati s cugom (ovaj dio dosta ovisi i o politici lokala u kojem radite). Kada gosti popiju, oni odu doma a vas čeka pranje aparata za kavu, čišćenje, i onaj gadni dio posla. Vjerujte mi, mrziti ćete sami sebe kada se zatvore vrata za zadnjim gostom, a vama posao tek počinje.

Fizikalija

Konobarenje zna biti upravo to. Nemojte se prevariti. Ovo je itekako fizički posao. Raditi ćete smijene od 10 do 14 sati,  u cijelosti ih provesti na nogama. Tegliti ćete gajbe cuge i bačve, trčati i odraditi milijardu čučnjeva jer se na podu nađe svašta što treba pokupiti. Uglavnom ćete razviti i turbotolerantni (znam da nije riječ….) mjehur jer nećete stići / zaboraviti ćete ići na wc. Osim toga, usred smjene će početi puhati neki vjetar a vi imate ručnu tendu koju treba podignuti u 10 sekundi jer će postati jedro i odletjeti zajedno s terasom, isto kao i suncobrani. U par navrata sam skoro postala Marry Poppins sa naletima bure…. al sve je to dio šarma. Nećete stići jest, a kad i stignete već ćete pregladnjeti sve skupa i popiti cugu. Iznojiti ćete svaki gram viška a listovi na nogama će izgledati kao kod prve lige nogometaša. Konobarenje je vojnički poligon!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.