Kada je u pitanju kesten, mnogi ovaj jesenski plod najviše vole jesti u varijanti pirea sa šlagom. Iako je pire od kestena sam za sebe ukusna slastica, možete ga iskoristiti i za izradu kolača. Najčešće od njega radimo filu, ali on je također sjajan dodatak biskvitu. U nastavku pronađite recept za ukusan i jednostavan kolač od kestena preliven čokoladnom glazurom.
SASTOJCI ZA BISKVIT
– 4 jaja
– 50 dag pirea od kestena
– 20 dag oštrog brašna
– 10 dag šećera
– 15 dag maslaca
– 2 male žlice praška za pecivo
– 4 žlice ruma
– malo krušnih mrvica
SASTOJCI ZA GLAZURU
– 15 dag čokolade
– 7 dag maslaca
– 1 mala žlica suncokretovog ulja
PRIPREMA
1. Za početak pripremite određene namirnice i kalup za pečenje. Maslac rastopite na manjoj temperaturi. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Odaberite kalup za pečenje po svojoj želji (za kuglof, okrugli, standardni pravokutni), premažite ga s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama.
2. Razlupajte jaja, ubacite u njih šećer i miksajte nekoliko minuta tj. dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetla. Zatim jajima i šećeru dodajte rastopljen i malo rashlađen maslac. Dodajte pire od kestena, rum i sve promiješajte kuhačom ili špatulom. Naposljetku u smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo.
3. Ulijte smjesu u kalup, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Biskvit je gotov kada se počne odvajati od kalupa, a kako biste bili sigurni da je uistinu pečen iskoristite dobar stari trik s čačkalicom ili nožem. Zabodite ih u sredinu i ako su suhi te na njima nema vlažnih ostataka smjese – izvadite kolač iz pećnice. Zatim ga pustite da se ohladi.
4. Kada je kolač hladan, napravite glazuru. U zdjelu natrgajte čokoladu na kockice, maslac narežite na tanke listiće i ubacite te dodajte žlicu ulja. Stavite sve na laganu vatru i zagrijavajte uz miješanje. Kada se čokolada i maslac rastope te lijepo povežu, maknite glazuru s vatre i prelijte je preko kolača.
Izvor: Zadovoljna.hr