Pa evo malog izbora ideja koje su od velike pomoći u kuhinji – testirano i dokazano uspješno!
Jaje u tostu (egg-in-a-hole)
Iako malo toga na ovome svijetu može zamijeniti lijepo poširano jaje i tost s maslacem, ovaj način pripreme jaja može biti vrlo atraktivan na stolu, posebice ako spremate doručak ili brunch za više ljudi.
Koristeći rezač za kekse (oblik koji želite) koje velika većina nas u ovo blagdansko vrijeme ima pri ruci, izrežite sredinu tanje kriške kruha ili tosta. Na tavi zagrijte cca 1 žlicu maslaca, pazeći pritom da maslac ne zagori. Stavite krišku kruha s izrezanim oblikom na tavu i lagano popržite s jedne strane kako bi postao hrskav. Krišku okrenite i u rupu željenog oblika izlijte jedno jaje. Pecite do željene razine da žumanjak ostane tekuć, a ako iz nekog neobjašnjivog razloga ne volite tekući žumanjak, kruh s jajetom okrenite i dovršite na drugoj strani. U rupu na šniti kruha možete uliti i umućeno jaje sa začinima ili sastojcima po želji (vlasac, origano, šunka narezana na sitne kockice, naribani sir itd.).
U bilo kojem slučaju, jaje posolite na kraju pečenja. Ovo vrijedi kod svake vrste pripreme jaja, posebice kajgane ili omleta jer sol može razdvojiti vodu iz jajeta i dati gumastu teksturu jelu.
Dodatni savjet: Običan kruh ili tost možete zamijeniti talijanskim panettone kruhom, ili u vrijeme Uskrsa, pincom. Slatkasti okus kruha uz grožđice odlično se slaže sa slanim jajetom.
Kako najbrže oguliti češnjak
Ovo stvarno vrijedi u kuhinji, ponajviše zato jer nećete imati prste s aromom češnjaka naredna tri dana.
Uzmite cijeli češnjak i samo ga dnom dlana stisnite o tvrdu površinu da ga razlomite na češnjeve. Segmente stavite u staklenku, zatvorite s poklopcem i žustro tresite. Tresite oko minutu, primjetit ćete kada se sve ljuskice i opne odvoje od češnjeva. I gotovo!
Koliko puta ste skuhali tjesteninu i shvatili da možete pozvati cijelo susjedstvo na večeru? Kako ne bi došli u napast da umjesto bacanja pojedete cijeli lonac tjestenine (i onda iz grizodušja odlazite na after work party u teretanu), količinu tjestenine možete odmjeriti s jednim kuhinjskim pomagalom koje vrlo vjerojatno imate u pretrpanim kuhinskim ladicama. Radi se o onoj pomalo čudnoj žlici ili kuhači za vađenje kuhanih špageta. Osim što vadi tjesteninu iz kipuće vode, one jednostavnijeg i klasičnijeg dizajna u sredini imaju okruglu ili ovalnu rupu – ona služi kako bi odmjerili jednu porciju špageta (oko 80 g). Čuva vrijeme i novac, a i bokove.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.