JESTE LI ZNALI: Zašto nosimo crvenu za sreću u novoj godini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Crveno donje rublje postalo je svojevrsna tradicija u novogodišnjoj noći jer se vjeruje da donosi sreću u ljubavi u sljedećoj godini. Običaj ili praznovjerje? Donje rublje crne boje će nam donijeti godinu samoće?

Crveno praznovjerje‘ seže još u srednji vijek kada nije bilo dozvoljeno nositi crveno, jer se crvena boja povezivala s krvlju i vradžbinama. Unatoč tim vjerovanjima, ljudi su ju svejedno nosili, smatrajući je simbolom živosti u mračnim zimskim danima. Kako je boja službeno bila zabranjena, crvena boja počela se nositi ispod odjeće. I tako je zapravo nastalo crveno donje rublje. Vrlo jednostavno.

Trgovci su ‘nanjušili’ zaradu i komercijalizirali ovu tradiciju – njima novac u džep, Vama sreća u ljubavi i svi sretni.

Onima kojima ljubav nije visoko na listi prioriteta, mogu se odlučiti na žutu boju i u sljedećoj će godini imati debeo novčanik i uspješnu karijeru.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.