'Krafnasti' jastučići

Jeste li čuli za ‘beignet’? Ta slastica dostojno zamjenjuje krafne, a priprema se lakše i brže

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeste li čuli za ‘beignet’? Ta slastica dolazi nam iz New Orleansa, a iza njezina imena zapravo se skriva malo drugačija i jednostavnija verzija krafni. Prženi jastučići od dizanog tijesta vrlo su slični krafnama, ali postupak njihove izrade traje malo kraće jer ih nije potrebno dizati nakon valjanja i režu se u kvadrate pa nema ostataka tijesta, piše Zadovoljna.hr.

Tradicionalno se jedu samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i uz omiljeni pekmez ili pak umakati u umak od čokolade, kako to često rade u New Orleansu, pogotovo u vrijeme karnevala.

SASTOJCI:

– 500 grama brašna za dizano tijesto
– 230 grama mlakog mlijeka
– 40 grama otopljenog maslaca
– 1 veliko jaje
– 50 grama šećera
– 10 grama soli
– 2 male žlice suhog kvasca ili 20 grama svježeg kvasca
– 4 velike žlice mlijeka za kvasac
– 1 litra ulja za prženje
– šećer u prahu za serviranje

 

PRIPREMA:

  1. U manju posudicu stavite četiri žlice mlakog mlijeka, dodajte malo šećera, umiješajte kvasac (suhi ili svježi po želji) i dobro promiješajte. Pospite s malo brašna i ostavite da se diže na toplom 15-ak minuta.
  2. U veliku zdjelu ubacite brašno.Kada se kvasac digne, umiješajte ga u brašno. Zatim dodajte sol, šećer, jaje, maslac i mlijeko. Prvo sve sastojke povežite kuhačom, a zatim rukom zamijesite tijesto da dobijete glatku kuglu. Zdjelu pokrijte krpom ili prozirnom plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom oko sat vremena.
  3. Pobrašnite površinu za valjanje i prebacite na nju tijesto iz zdjele. Pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto u pravokutnik ili kvadrat, na debljinu od 1 cm. Tankim i oštrim nožem uvaljanim u brašno ili rezačem za pizzu režite tijesto na manje kvadrate.
  4. Pripremite malo dublju zdjelu za prženje i u njoj zagrijte ulje nasrednje jakoj vatri. U zagrijano ulje stavljajte nekoliko jastučića, ovisno o veličini zdjele, ali pazite da ih ne stavite previše jer se onda neće pravilno peći zbog nedostatka mjesta. Kada su pečeni s jedne strane i dobiju lijepu zlatnožutu boju, okrenite ih na drugu stranu i pecite dok ne dobiju istu boju.
  5. Izvadite ih iz zdjele i stavite na tanjur ili pladanjobložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.
    Jastučiće prije serviranja obilno pospite šećerom u prahu.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.