Dobar tek

Jelo koje voli cijeli svijet: Prijedlog za brzi ručak s lažnom carbonarom



Foto: PixaBay

Spaghettoni alla carbonara klasični su recept rimske kuhinje i jedno od talijanskih jela u koje se zaljubio čitav svijet. Kako je nastala carbonara nitko sa sigurnošću ne može znati, ali ime sugerira da se radi o ugljenu.

Bilo da je riječ o pećima na ugljen ili papru koji asocira na njega, političkim pokretom Carboneira koji je ime dobio jer su se članovi okupljali u podrumima s ugljenom – to uopće nije presudno za slasan obrok koji se radi od tek nekoliko sastojaka.

Čistunci će reći da nema prave rimske carbonare bez sušenog svinjskog obraza (guanciale) i da vrhnju u rimskom klasiku nije mjesto, no toliko je varijacija ovog popularnog jela da se slobodno prepustite slanini, pršutu, mašti i uživanju.

Montipajtonovac Michael Palin svoju je carbonaru radio od komadića svinjetine i šunke, nalik na mesni narezak. Čak je i velikan talijanske gastronomije, Antonio Carluccio eksperimentirao s krvavicom, a tu je krepku inačicu nazvao škotskom carbonarom.

U svojim je kuharicama Carluccio preporučio da se carbonara radi s cijelim jajima uz dodatak žumanjaka (na 500 grama tjestenine idu po tri jaja i žumanjka). Nakon što bi propržio dimljenu pancetu, masniji pršut ili sušene svinjske obraze istukao bi jaja i žumanjke s ribanim parmezanom ili pecorinom te obiljem crnog papra.

Zatim bi maknuto tavu s vatre i dodao (ne prevruću) kuhanu tjesteninu. Potom se ulijeva smjesa s jajima i sirom. Želite li napraviti carbonaru bez jaja i mesa, možete je isprobati s artičokama, ili nekim drugim dodatkom poput graška ili brokule.

Sastojci za lažnu carbonaru bez jaja:

3 žlice maslinova ulja

1 češanj češnjaka

250 g brokule

250 g mascarponea

250 ml vrhnja

sol, papar

korica limuna

svježi peršin

tjstenina

Priprema:

  1. Zagrijte ulje na tavi pa dodajte narezani češnjak.
  2. Brokulu narežite i skuhajte na pari da omekša pa ocijedite i dodajte u tavu. Zatim ubacite mascarpone i vrhnje. Kuhajte dok se tekućina ne počne reducirati pa ubacite kuhanu tjesteninu.
  3. Začinite solju, paprom, koricom limuna pa pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.