Brzinski recept

Jede vam se nešto slatko? U samo deset minuta napravite kolač od kokosa i griza koji se ne peče

FOTO Pixabay

Pronašli smo savršen recept za sve ljubitelje kokosa i sve one koji nisu pretjerano vješti u pripremi slastica, a obožavaju ih jesti. Kolač od kokosa, griza i dvije vrste čokolade idealan je odabir za dane kada vam se pothitno jede nešto slatko! Ovaj desert gotov je u svega 10 minuta, a nakon toga ga je dovoljno baciti u zamrzivač na pola sata i spreman je za posluživanje, piše Tportal.hr.

Sastojci

300 ml mlijeka
120 g šećera
2-3 vanilin šećera
6 žlica griza
80 g maslaca
130 g kokosa
60 g bijele čokolade
Malo prepečenih lješnjaka/oraha/kikirikija

Za glazuru:

50 g čokolade za kuhanje
40 ml slatkog vrhnja

Priprema

  1. U lonac dodajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa sve promiješajte i sačekajte da se mlijeko dobro zagrije.
  2. Kad mlijeko provri dodajte griz i kuhajte još otprilike pet minuta, sve vrijeme miješajući pjenjačom.
  3. Kad je griz kuhan dodajte maslac i kuhajte miješajući na srednjoj temperaturi, pazeći da ne zagori.
  4. Dok je smjesa vruća dodajte kokos i promiješajte. Primijetit ćete da je smjesa tvrđa ali će miješanjem postati mekana.
  5. Manji duguljasti kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i unutra raspodijelite smjesu. Pritisnite i zagladite žicom kako bi smjesa bila bez pukotina i zraka.
  6. Istopite bijelu čokoladu zajedno sa žlicom ulja. Premažite njome smjesu u tankom sloju. Po vrhu posipajte mljeveni lješnjak/orah/kikiriki pa prelijte ostatkom bijele čokolade.
  7. Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi (ili na 30 minuta u zamrzivač). Kolač potom prevrnite na tacnu i uklonite kalup.
  8. Istopite crnu čokoladu u slatkom vrhnju koje ste prethodno zagrijali na štednjaku. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Prije posluživanja pustite kolač još sat ili dva u hladnjaku da se čokolada stegne.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.