Iz Šibenika ste, a selite se u Dublin? Josip je za vas napisao ultimativni vodič kako preživjeti na Zelenom Otoku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenčanin Josip Kuštera već je dvije godine u Dublinu, a iskustva života u Irskoj pretočio je u svoju prvu knjigu koja nosi zanimljiv naziv ‘Ultimativni vodič za preživjeti: Irska – sve što trebaš znati’. Riječ je o savjetima kako se snaći u Dublinu, osnovne informacije o poslovima i smještaju, dakle o svemu onome što kao useljenik morate znati. Knjiga će biti dostupna svima i besplatno će se moći preuzeti preko linka na internetu.

– Riječ je o vrlo kratkom i ‘straight to the point’ vodiču. Nema smisla pisati dugo i naširoko. Htio sam da bude kratak i jasan i da pokrije sve najbitnije. Tu se nalaze savjeti za smještaj, pronalazak posla, zdravstveno osiguranje, obrazovanje i slično – priča nam Josip o knjizi.

Vodič je namijenjen prvenstveno Hrvatima pa je stoga napisan na hrvatskom jeziku, premda ima savjeta koji se odnose i na ostale narode.

– Iako je knjiga napisana, ostalo je još dosta sitnica poput obabira najboljih fotografija, lekture teksta te odabira vizualnog izgleda tako da sve ovisi koliko ću slobodnog vremena imati na raspolaganju, ali nadam se da bi se sve moglo srediti barem do Božića – kazao je šibenski Irac.

Josip nam je ukratko ispričao kako se i on sam snašao životu u Irskoj i kako provodi vrijeme.

– Bila mi je želja nastaviti faks u Irskoj, ali jednostavno nisam imao potrebe za tim i s diplomom koju imam nije mi bilo teško pronaći posao. Trenutačno radim i skroz sam zadovoljan, ali ako netko želi upisati fakultet u Irskoj, nudi se mnogo opcija i moguće je studirati i raditi istovremeno. U knjizi mozete pročitati iskustvo iz prve ruke na ovu temu – ispričao nam je Šibenčanin.

Sve, kaže, ima svoje pluseve i minuse pa tako i Irska. Čini mu se da je ipak bolje nego u Hrvatskoj. U svakom slučaju, svi mogu doći, vidjeti pa ako misle da to nije za nih, uvijek se mogu vratiti. Na žalost postoje oni kojima nikad neće biti dobro ma gdje otišli. Sve ovisi o njima.

Za kraj je Josip dao savjet svim mladima koji planiraju ili započinju život u Irskoj.

– ‘It’s all about networking’. Idite na evente, upoznajte bitne osobe na području koje vas zanima i širite kontakte. Dosta toga odvija se upravo preko networkinga i preporuka te će vam svakako biti od koristi u budućnosti. Naravno, dobra priprema i planiranje unaprijed će vam uvelike olakšati tako da svakako proučite sve bitne informacije prije dolaska – ističe Šibenčanin sa Zelenog Otoka.

Inače, Josip je još prije dvije godine odlučio svoj život poslije prediplomskog studija nastaviti u Dublinu. U svoj rodni kraj dolazi samo na ljetovanje, a odgovor na pitanje planira li još uskoro pisati, još uvijek ne zna.

(FOTO: Facebook)


Pratite nas i na društvenim mrežama: