Iako naziv zvuči fensi, riječ je o kuhanim kruškama. Vrlo jednostavan desert koji će biti apsolutna zvijezda druženja, naravno da ih možete napraviti i za sebe. Kruške same po sebi odlične ovako kuhane i nije im potrebno ništa previše dodavati
PRIPREMA
- Mahunu vanilije prerezati po dužini i izvaditi središnjost nožem. Kasnije će nam ta pasta trebati za kremu, piše Journal.hr
- U uži, dublji lonac staviti vino te dodati šećer i začine. Zakuhati vino te dodati kruške koje ste pažljivo ogulili (no pustite peteljku). Ako kruške ne žele stajati uspravno, možete dno odrezati kako bi stajale.
- Kuhati otprilike 30 minuta poklopljeno na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino.
- Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvaditi u posudu sa strane, procijediti vino kroz sitno sito u drugu posudu za kuhanje te kuhati vino još 15ak minuta da se malo reducira. Njime kasnije možete preliti kruške.
- Za kremu je potrebno namočiti indijske oraščiće u vodu preko noći ili ih prokuhati dok ne omekšaju. Procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima i izmiksati dok ne dobijete kremu bez grudica.
- Kruške pustiti da se skroz ohlade prije serviranja, no možete ih servirati i još tople. Najbolje su kada još odstoje koji dan u hladnjaku prekrivene reduciranim vinom.
Sastojci za kremu od vanilije:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1+1/4 šalice zobenog mlijeka ili sojinog od vanilije
- 2 žlice javorovog sirupa
- sok pola limuna
- pasta iz mahune vanilije