Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica i odlična zamjena za brojne kaloričnije sastojke u kuhinji. Osim u salate, juha i variva cvjetača se dodati i brojnim drugim netipičnim receptima. Od nje se može napraviti fini pire, tijesto za pizzu, vegetarijanski odresci ili čak kremasti umak za makarone, piše portal Zadovoljna
U sto grama kuhane bijele riže nalazi se 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje, odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je osmišljen i recept za „rižu od cvjetače“.
Vjeruje se da je prva riža od cvjetače napravljena još potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća u Kaliforniji, no postala je iznimno popularna u svijetu u posljednjih nekoliko godina, odnosno otkako su veliki lanci supermarketa izbacili na tržište svoju smrznutu verziju već gotovog proizvoda.
Ako imate sjeckalicu povrća, vrlo je lako možete napraviti i kod kuće. Ne samo da se lagano priprema i smanjuje kalorijsku vrijednost jela, već nudi mogućnost za serviranje uz razne umake, gulaše, pečeno meso, ribu i povrće.
Priprema:
1. Glavicu cvjetače dobro operite i posušite. Uklonite s glavice sve listove.
2. Glavicu narežite na manje cvjetove pa ih stavite u sjeckalicu povrća i kratko pulsirajte dok ne usitnite povrće na veličinu riže.
3. Prebacite usitnjenu cvjetaču u čistu pamučnu krpu pa istisnite sav eventualni višak vode.
4. Rižu od cvjetače prebacite u tavu, kratko prepirjajte i poslužite kao prilog po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Rižu od cvjetače možete napraviti i uz pomoć klasičnog kuhinjskog ribeža, ali taj će proces biti puno teži i dugotrajniji od onog u sjeckalici povrća.
Ako rižu ne planirate upotrijebiti odmah nakon usitnjavanja i odstranjivanja viška vode, cvjetaču stavite u ledenicu i do mjesec dana. Držanje termički neobrađene riže od cvjetače se ne preporučuje u hladnjaku.
- Aljoša Vuković izdao novu knjigu, a u njoj mogu uživati i djeca i roditelji - 3. ožujka, 2021. 08:57
- Kad uhvati kriza za slatkim: Ludilo recepti od samo dva sastojka - 2. ožujka, 2021. 21:06
- Znate li što je wabi-sabi? Neobična navika zbog koje Japancima nije problem čekati u redovima - 2. ožujka, 2021. 19:30
- Radovi gotovi – normalizacija prometa na Obali hrvatske mornarice i oko Autobusnog kolodvora - 2. ožujka, 2021. 18:57
- Strastvene i vjerne: Zanimljivosti o osobama rođenima u ožujku - 2. ožujka, 2021. 18:25
- Anti Mrvici u čast Šime Strikoman snimio 730. milenijsku fotografiju - 2. ožujka, 2021. 17:36
- U Šibeniku održana turistička poklon tura ‘Put križa/križeva’ - 2. ožujka, 2021. 17:18
- Na brdu Raduč dvojica mladića pronašla jamu i osvojila vrijednu nagradu - 2. ožujka, 2021. 16:31
- Na današnji dan 1912. godine rođen šibenski pjesnik Vinko Nikolić - 2. ožujka, 2021. 15:45
- U Knjižnici otvorena izložba ‘Diving and Multipying’. Izloženo 46 fotografija - 2. ožujka, 2021. 15:01