Aspirin, kola i začinjena sečuanska hrana bila su formula protiv mamurluka legendarnog Anthonyja Bourdaina, koji je i zbog posla morao često piti i jesti, a svaki narod svijeta ima svoje provjerene, pučke recepte, piše dnevnik.hr.
Otkako je fermentiranog voća, čovjek je počeo mućkati različite pripravke i pronalaziti različite načine kako bi ublažio posljedice nekontroliranog ispijanja pića na njihovoj bazi. Drevni Grci koji su slavili Dioniza, boga vina, nosili su vjenčiće od bilja na glavi kako bi spriječili pijanstvo. Pleli bi listove i grančice lovora te bršljana, jeli kupus, sirova jaja ili pečenog kanarinca.
Novija povijest nalagala je bacanje čarolije na pivo, ubacivanje ‘nesretne’ žabe… Moderni Rusi nakon votke piju vodu od kiselih krastavaca, na Tajlandu pokušavaju namotati i pojesti jako začinjene rižine rezance, a Irci se pouzdaju u proteinsku bombu; doručak koji uključuje jaja, slaninu, kobasice, puno maslaca i krumpir.
Grcima i Turcima nakon burne noći nije strano otići u restoran brze hrane i pojesti juhu, bilo da jutarnje ptičice još nisu propjevale ili je Sunce već ustalo. Iskembe corbasi naziv je za juhu od tripica koja navodno najbolje pomaže. Masna, gusta i kremasta, s dodatkom octa i češnjaka, vraća u život.
Surströmming je skandinavski specijalitet za one snažnog želuca i slabijeg osjetila mirisa. Fermentirane haringe pri vrhu su svjetske ljestvice hrane s najneugodnijim mirisom. Iako su Sjevernjaci poznati po opijanju i vrijedi poslušati njihove savjete, najdraži nam je onaj švedski koji preporučuje kisele krastavce, najbolje u hamburgeru. Na popisu za kupnju imaju i kokosovu vodu koja je novi hit za liječenje mamurluka.
Dovoljno je samo jednom pogađati čime Talijani liječe mamurluk. Naravno, riječ je o tjestenini, a najpopularniji su špageti aglio e olio i nešto kompliciranija karbonara. Na način aglio i olio dobre su i mašnice ili pužići, a za umak će biti dovoljno maslinovo ulje, češnjak i eventualno malo ljute papričice. Dodajte tome i pokoji espreso, i uspjeh je zajamčen. Treba li vam nešto ekstremnije od kave i pašte, Sicilijanci se kunu u pizzle. Osušeni bikov penis bio je puno popularniji u prošlosti, a danas se češće koristi kao pseća poslastica.
Na stolu savjesnih ljubitelja alkohola u Španjolskoj prije izlaska je pincho de tortilla. Specijalitet od jaja, krumpira, luka i paprike ukusan je i hladan, a najbolje paše po povratku iz izlaska i pokoje sangrije. Pojednostavljeno, pincho de tortilla najsličnija je omletu s krumpirima koji se nakon pripreme u tavi zapeče u pećnici.
- SDP-ovi kandidati od petka na Poljani prikupljaju potpise birača za kandidaturu - 15. travnja, 2021. 15:37
- FOTO Jedna osoba ozlijeđena u prometnoj kod Kauflanda - 15. travnja, 2021. 15:17
- Zbog radova na cjevovodu u petak, 16. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati potrošači u ulicama Petra Preradovića, Bože Peričića i Triglavskoj te Zavod za javno zdravstvo - 15. travnja, 2021. 14:42
- Osam šibenskih četvrti i mjesnih odbora za 30 dana dobit će novu rasvjetu - 15. travnja, 2021. 14:30
- Posjet veleposlanice Šibeniku: Gimnazija uvodi učenje portugalskog jezika - 15. travnja, 2021. 14:17
- Prikupljaju se priče učenika o Draženu Petroviću. Najbolja će u ekranizaciju - 15. travnja, 2021. 13:05
- FOTO Djelatnici Zelenog grada punom parom uređuju park fra Luje Maruna - 15. travnja, 2021. 12:47
- Nacionalni stožer produljio aktualne mjere, pooštravanje prepušta županijskim stožerima - 15. travnja, 2021. 12:45
- Naplata turističke pristojbe u nautici od ove godine moguća isključivo online - 15. travnja, 2021. 12:06
- Šibenik dobiva prvu terapeutkinju igrom: ’70 posto djece pokazalo je pozitivne promjene nakon ove terapije’ - 15. travnja, 2021. 11:57