Više

    FOTO: Šibenska priča o izvrsnom Baš Bureku

     

    Ovih dana smo doznali da naši dragi sugrađani naprosto ‘obožavaju’ burek. Otkako je svečano otvorio vrata svoje poslovnice u Šibeniku, Baš Burek ne prestaje oduševljavati naše sugrađane svojom bogatom i raznolikom ponudom. Što je to što Šibenčane tako oduševljava u ovoj maloj buregdžinici smještenoj u ulici Stjepana Radića 7, na Vanjskom (bivši Đardin)!?

    Ambijent, kao prvo. Ukusno uređen izvana i iznutra, odiše osjećajem topline, samo nakon što zakoračite u ovu buregdžinicu od ugodnih mirisa koji ispunjavaju cijeli prostor gladniji ste no što ste mislili. A unutra vas dočeka ljubazno i nasmijano osoblje, djelatnice spremne na savijet i informaciju o svakom proizvodu.

    I najbitnije, zaista bogata i fantastična ponuda. Okrugli i trokutasti bureci i pite: od mesa, bijeli burek, sirnica, šareni burek s preljevom, pizza pita, kebab pita, šampinjonka, kupus pita; Bureci i pite motani, na komad i tepsiju: burek, sirnica, piletina sa šampinjonima, zeljanica, krompiruša, krumpir-blitva, ravni bureci i pite, premium class proizvodi Baš burek od teletine, junetine i piletine, buredžik junetina i piletina te siredžik, slatke pite od nuttele, vanilije, sira, višnje, jabuke i marelica. Buregdžinica također nudi razne napitke i dodatke burecima i pitama.

    TAJNA DELICIJE

    burek10

     

    burek7

    Koja je tajna tako ukusnih bureka!? Prvenstveno, kore su rađene ručno, a svi bureci i pite punjeni su strojno kako bi udio punjenja u svakom bio podjednak. Inače, ne može se dogoditi da u Baš bureku kupite bilo koji proizvod i da je untra prazan – poput proizvoda iste vrste mnogih proizvođača – ovi bureci i pite su puni nadjeva. Nadjevi su strogo birani, najbolje pozicije mesa teletine, junetine i piletine isključivo domaćih proizvođača kontroliranog podrijetla uzgoja. Proizvedeni s minimalnim udjelom masti, po staroj tradicionalnoj recepturi, u trenutku kada ih kušate obuzme vas osjećaj ugode i sjećanja na onu dobru, poznatu domaću hranu u kojoj se zaista uživa. I što još dodati, osim, ukoliko već niste probali požurite se do buregdžinice BAŠ BUREK i počastite sebe i svoje bližnje najboljim burekom u Šibeniku.

    burek4

    burek3

    burek6

    Narudžbe i informacije na 022/244-859

    JESTE LI ZNALI…

    – Burek (tur. börekalb. byrek) je vrsta jela od razvučenog tijesta s preprženim mesom, sirom, zeljem ili krumpirima.

    – Smatra se da je burek nastao na prostorima današnje moderne Turske u anatolijskoj provinciji Otomanskog carstva te se ustoličio kao jedan od najpopularnijih proizvoda turske kuhinje.

    burek9

    – Osim u Turskoj, također se ustoličio u židovskoj tradicionalnoj kuhinji, albanskoj, istočno arapskoj, armenskoj, asirskoj, bugarskoj, krimskoj, moldavskoj, talijanskoj, tuniskoj te alžirskoj.

    burek5

    – Na područje bivše Jugoslavije burek dolazi potkraj 15. st., kad je u Nišu stvoren recept za ‘okrugli burek’. Niš će se tako ovjenčati naslovom ‘pradomovine balkanskog bureka’, a od 2004. godine ondje se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svijetu: najmanji su ispekli u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 m2 i bio je težak 200 kg. Nažalost, organizatori nisu imali sredstava da plate put službenicima Guinnessove knjige rekorda, koji bi time potvrdili službenost.
    – Do prodora bureka u Hrvatsku dolazi nakon Drugoga svjetskog rata, kad su se u Zagrebu počele otvarati prve buregdžinice, koje su držali Makedonci.

    SPONZORIRANI ČLANAK

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava...

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao...

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju...

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    NAJNOVIJE

    Agencija Serena Production & Casting za HRT oglašava potrebu za statistima s područja Knina, Drniša, Splita. Sinja, Vrlike i okolice

      Za potrebe snimanja serije o caru Dioklecijanu Agencija Serena Production & Casting je u potrazi za većim brojem 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀𝘁𝗮-𝗠𝗨𝗦𝗞𝗔𝗥𝗔𝗖𝗔, 𝘂 𝗱𝗼𝗯𝗶 𝗼𝗱 𝟭𝟴 𝗱𝗼...

    Milić: Sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a prošao ‘u partnerskom ozračju’

    Tjedan dana od parlamentaranih izbora počeli su službeni pregovori za formiranje parlamentarne većine. Domovinski pokret jučer je sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te...

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...