FOTO: Šibenik je ovog ljeta bio hrvatski ‘hot spot’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kad živite u gradu koji zadnjih godina svoja jedra okreće u smjeru kulturnog turizma, koliko god se na prvi pogled činilo da nije tako, ne može se reći da je iza nas još jedna šibenska godina ista kao svaka prije nje. Istina, i ove godine ostao je naglasak na kulturno – zabavnim događanjima koja su se odvijala preko ljeta. Ta tri topla mjeseca iznjedrila su čak dva slogana, oba su točna i potkrijepljena valjanim argumentima – ‘Grad je pozornica’ i ‘Grad festivala’.

Prvi slogan ‘gura’ Grad Šibenik, drugi Turistička zajednica grada Šibenika, a obje institucije, između svih ostalih institucija, udruga, obrtnika i pojedinaca, zaslužne su što smo ove godine svjedočili nekoliko događanja koja su utjecala na promjenu kriterija računanja kvalitete kulturno – zabavnog programa u Šibeniku. Sad imamo konkretne dokaze i temelje na kojima počiva tvrdnja da Šibenik može bolje nego ikad prije.

ŠIBENIK ‘HOT SPOT’

Na program ovogodišnje šibenske kulturne ponude (ne samo one ljetne) gledat ćemo s visoka i to s ove godine konačno otvorene tvrđave sv. Mihovila koja je odmah digla buru baruta svojim nekonvencionalnim programom svečanog otvorenja iste kojoj su prisustvovali brojni hrvatski uzvanici predvođeni još uvijek aktualnim predsjednikom RH, Ivom Josipovićem kojemu se, pak, program svidio, baš kao i za neke diskutabilna jazz izvedba himne ‘Lijepa naša’. Pisalo se o tvrđavi nakon te večeri, ali i kasnije tijekom ljeta, u više – manje svim domaćim medijima, a nije joj odolio ni strani tisak. Pročulo se o Šibeniku zbog njegove kamene krune, mjesta s kojeg izvire šibenska prošlost, a gdje, bogme, počinje i njegova budućnost.

SuperUho 2014_tvrđava Sv Mihovil

Upravo je Terraneo festival na tom mjestu pronašao slamku spasa za godinu na isteku pa smo zahvaljujući tom spašavanju imali nekoliko sjajnih koncerata za koje se gotovo sve odreda tražila ulaznica više. Thievery Corporation, 2Cellos, Nouvel Vague, van festivalskog programa Natali Dizdar, Dedić obitelj… Ono što si mnogi nikad neće oprostiti je ako su kojim slučajem propustili neki od ukupno tri koncerta koliko ih je na svojoj tzv. mini turneji Šibenikom održao svjetski popularni američki indie rock bend The National. Svirali su na tvrđavi sv. Mihovila, nastupili su na SuperUho festivalu. Za sve to zaslužan je zlata vrijedan šibenski sin, uspješni hrvatski koncertni promotor – Mate Škugor. Definitivno jedna od top pet osoba koje su obilježile 2014. godinu u gradu. Škugor je bacio svjetlo reflektora na ugasli prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura, spojio je s još jednim odnedavnim biserom u gradu, gradskom plažom Banj i Šibenik je po tko zna koji put tijekom ljeta iza nas bio ‘hot spot’ na nacionalnom nivou. Na Banju su se ove godine gledali filmovi pod noćnim nebom zahvaljujući Supertoonu, međunarodnom festivalu animacije koji je zadovoljio filmske apetite Šibenčana i njihovih gostiju, ali je oživio i pojedine gradske ljetne pozornice.

OŽIVIO DOLAC

Prvi put nakon dugo godina Šibenik je dobio dvojezični programski vodič kroz šibensko kulturno ljeto ‘Grad je pozornica’. Sve što se događalo u gradu, našlo se na stranicama vodiča pa su tamo bili popisani gotovo svi festivali organizirani na području grada i bliže okolice. Popisano ih je dvadesetak i to od tradicionalnog Međunarodnog dječje festivala i OFF jazz& blues festivala preko klasične Musice Appassionate, regionalnog Regiusa, spomenutih SuperUho i Supertoon festivala, preko elektronski nastrojenog Sweet Sound of Summera, underground, ali vječne Martinske fešte, romantičnih Večeri dalmatinske šansone do intrigantnog FALIŠ festivala. Bilo je to svega što se festivala tiče  pa čak i Kupus festa. Lokacija bivše vojarne Bribirskih knezova ovog je ljeta ostala tiha i prazna, ali život se vratio u sam centar Krešimirovog grada. Život se vratio i u najstariji dio Šibenika – Dolac.

koncert_dolac1

Jednom ili dva puta tjedno ljetna pozornica u Docu ugostila je renomirane glazbenike poput SoulFingersa, Stampeda, Kriesa, Nene Belana, Ivane Rushaidat i Little Drop of Poison, brojne DJ-e.  Bilo bi nepošteno zanijekati značaj caffe bara, kluba (kako vam drago) Azimut koji je ne samo bio inkubator svojih većinom glazbenih programa, nego i domaćin velikom broju festivala gdje su se održavali warm up i after partyji, gdje su bili smješteni festivalski press centri, gdje je otvoren tzv. green stage ispred kojeg su se okupljale po stotine mladih u vrućim ljetnim noćima 2014. godine.

fiesta_reunion1

Veliki Rob Garza (polovica Thievery Corporationa i umjetnički direktor Terraneo festivala) tamo je dobio lekciju iz glazbene kulture. Baš kao i Azimut, stranice programa pomogli su svojim angažmanom upotpuniti i brojni lokalni ugostitelji koji su odavno svoju ugostiteljsku ponudu obogatili glazbenim programom pa se tako redovito sviralo na Maloj loži, Ulici Božidara Petranovića, na šibenskoj rivi…

SCENA BOGATA DOGAĐANJIMA

I između svih festivala, uličnih svirki u organizaciji ugostitelja i udruga, kulturnih zbivanja u šibenskom kazalištu, muzeju, gradskoj knjižnici i galerijama, bilo je i još mnogo toga. Ti ritu piri pip izdao je svoj drugi studijski album ‘Gram pameti’, snimio i pustio u program četiri singla, odnosno dva video – spota. Post punk bend Diskodelija otvorili su SuperUho festival, nastupili su nekoliko puta u  Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu. U međuvremenu izdali su album ‘U vremenu’ koji je, baš kao i onaj TRPP-a, zaradio hvalu na nacionalnom nivou, ali i mjesto među top 10 novih albuma u Hrvatskoj. HC punk bend Ponte de Carla izdao je četvrti album ‘Figures’ i uputio se na, nazivom je, zimsku turneju Italijom i Njemačkom. Mlade rock uzdanice The Pulse snimili su materijal za svoj prvijenac.

spiro-guberina

Glumačka legenda Špiro Guberina dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, u režiji Nenni Delmestre, zaslužno je za hrvatsku praizvedbu svjetske uspješnice ‘Arhimedov zakon’. Šibenski književnici Aljoša Vuković i Kristijan Mirić zaradili su po nominaciju za književnu nagradu Kiklop.

Godinu ćemo završiti glasno kako je i počela, u ritmu u kojem je cijelo vrijeme trajala – uz Elemental, Dubiozu kolektiv, Ti ritu piri pip, a novogodišnjem ‘big bendu’ doprinijet će i lokalni cover bendovi. I nema straha da će nakon toga Šibenik utihnuti. Potrebno je  pažljivo osluškivati i pronaći ćete ritam po svom guštu. To će vas odvesti do nekog od ugostiteljskih objekata gdje ćete kratiti vrijeme dok ne grane sunce i ugrije gradske pozornice.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.