FOTO: Mirta, Vesna i Zvjezdana ruše predrasude o ženama u ‘muškim’ zanimanjima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Postoje zanimanja koja se vežu za muški rod otkad je svijeta i vijeka, no uvijek postoje iznimke koje u ‘svijetu muškaraca’ plivaju kao ribe i vodi( naravno, ista stvar vrijedi i kod ‘ženskih zanimanja’) i dokaz su da spol ne mora odrediti nečiji profesionalni put. Vesna , Zvjezdana i Mirta su mlada dame koje se bave ne tako tipičnim zanimanjima za žene i , iako nisu jedine, one su svakako jedne od pionira tih poslova.

Šibenčanka Vesna Barić Baričić bavi se zanimanje koje i nije tako tipično u našem gradu, ona je instruktorica vožnje. Od kada je automobila i prometa, jedna konstanta postoji, a to su komentari na račun žena za volanom. Auto se ugasilo – ah, žena. Vozi sporo – tko će nego žensko. Krivo parkiranje – ne zna ta ni auto upaliti, a kamoli parkirati. Vesna ruši te predrasude jer volanom barata kao da je s njim rođena, a kroz njezinu ‘školu’ u 12 godina bavljenja ovim poslom je prošlo stotine kandidata. Kako se odlučila na ovo zanimanje i koliko je težak put bio pred njom, otkrila nam je u razgovoru.

– Davno je to bilo, jednostavno sam nakon završene srednje prometne razmišljala čime ću se baviti u životu i kako sam ionako stalno u autu, zašto to ne bih predočila u neki posao. Tada sam živjela u Splitu i ženskih instruktora, izuzev jedne u Solinu, nije bilo. Znala sam da će biti dosta teško, bila sam sama na tečaju među trideset muških kandidata i svi su me gledali sa stavom što je ova došla polagati, što će ona tu. Kada sam to završila, onda je došao sljedeći problem  – tko će primiti ženu bez iskustva. Tu je u početku bilo malo problema, tražila sam tko će mi dati šansu i trebalo je dok nađem autoškolu koja će me primiti. Kolege su bile jako skeptične, bilo ih je dosta koji se nisu htjeli ni približiti, računali su da ću otići prije nego sam došla –priča nam.

Kada se s vremenom pokazalo da radi isto kao oni, da nema nikakvih problema i da sve funkcionira, svi su promijenili stav.

Kao ženska instruktorica trebala se tri puta više dokazivati od muških kolega, bila je konstantno pod povećalom, ali nakon godinu dana je situacija postala normalna.

vesna

– Predrasuda postoji jako puno i uvijek će u manjim okolinama postojati skepticizam spram nečega što nije često. I dan danas postoje komentari na račun žena za volanom, ali postoje odlični ženski vozači, kao i jako loši muški. To je sve individualna stvar – nastavlja Vesna.

Posao instruktora vožnje je izuzetno stresan, bitna je potpuna skoncentriranost i dosta živaca. Suočavaju se sa brojnim situacijama koje kandidat napravi neočekivano kada je bitna brza reakcija.

– Kod nas postoji manjak tolerancije u prometu, posebno prema određenim skupinama vozača, a isto tako i velika većina ne zna propise. Isto tako smatram da bi se kod nas trebalo pitanje mladih vozača  u prometu zakonski drugačije riješiti. U nekim zemljama imaju obavezu nositi tablu na automobilu godinu dana nakon polaganja, a druga stvar, kod nas je mladi vozač osoba do 24 godine. Osoba može položiti s pedeset godina, i takvih slučajeva imam dosta, i ona se ne tretira kao mladi vozač iako je u biti neiskusna. Apeliram na vozače da imaju malo više strpljenja i razumijevanja prema autoškolama, i da se sjete da su i oni jednom bili kandidati u autoškoli i isto proživljavali početničke strahove i nesigurnosti, a kad nam trube i nervozno gestikuliraju rukama, time samo naprave gore i tek tada kandidat izgubi koncentraciju u potpunost – objašnjava naša sugovornica kojoj je trenutno najstarija kandidatkinja žena od 55 godina koju je muž cijeli život vozio na posao, no sada je otišao u mirovinu.

Biti instruktor znači biti i psiholog u isto vrijeme, naći najbolji mogući pristup kandidatu jer svatko reagira na drugačiji način. Vesna se trudi pronaći zajednički jezik sa svojim kandidatima, umanjiti im ionako postojeći stres i svakome pristupiti na individualan način. Posao joj je u autu i iako joj ponekad odmor od vožnje dobro dođe, bez njega ne bi mogla ni u privatnom životu. Vožnju voli otkad je prvi put sjela za volan i to isto se trudi prenijeti svojim kandidatima s kojima često i po završetku autoškole ostane u prijateljskim odnosima.

Zvjezdana Vunića je još jedna dama koja ruši predrasude o ženama za volanom, i to kako. Ona je na području Šibensko – kninske i susjedne nam Zadarske županije jedina žena za volanom autobusa. Ova 35-godišnjakinja iz Velima se kroz svoju ‘šofersku karijeru’ susrela s brojnim komentarima, ali kako ističe, negativnih iskustava nije imala.

– Na samom početku karijere bilo je dosta smiješnih situacija, posebno se sjećam jednog čovjeka koji je ušao u autobus na relaciji Benkovac – Biograd i rekao: ‘Sve sam mogao očekivati, ali da će me žena voziti u autobusu, to nikada’. Negativnih iskustava nisam imala i nadam se da će tako i ostati – priča nam Zvjezdana.

zvjezdana

Autobus nije odredio samo njezin profesionalni život, već i privatni budući da je supruga i upoznala u autobusu.

– Bus je i odredio našu životnu priču tako da je moj suprug mene vozio na hodočašće u Međugorje i tako je krenula ljubav među nama. Budući da sam se udala u obitelj gdje su svi vozači, korak po korak sam i ja odlučila poći tom cestom i eto me za volanom autobusa – priča nam ova 35-godišnjakinja koja radi u obiteljskoj firmi.

Zvjezdana vozi školski autobus i izletničke ture na kojima se susreće s velikim brojem stranaca kojima je najnormalnija stvar na svijetu vidjeti ženu za volanom autobusa.

– Kod nas je to još uvijek manje normalno tako da kad me vide za upravljačem autobusa im mogu pročitati s usana. ‘Gle, žena vozi’  -smije se Zvjezdana.

Vodice su nedavno dobile prvu ženu vatrogasca koja se pridružila vodičkom DVD-u, 27-godišnju Mirtu Benčić. Ova mlada majka dvoje djece je trenutno jedina žena u vatrogasnoj ekipi i u razgovoru nam je otkrila kako se odlučila na polaganje vatrogasnog ispita.

– Trenutno sam jedina žena u DVD-u Vodice i nadam se da će se uskoro i druge cure htjeti pridružiti. Netko je trebao probiti led i to sam bila ja. Oduvijek sam se htjela baviti nečim ovakvim, volim akciju jer sam i inače hiperaktivna i puna energije. Moj muž je vatrogasac i u biti je tako nekako sve i počelo. Doveo me u DVD Vodice i to je bilo to – priča nam Mirta koja ne krije oduševljenje kolegama koji su je prihvatili kao sebi ravnopravnu.

mirta

Mirta je imala punu podršku obitelji i prijatelja i nije se susretala s predrasudama, jedino s ponosom svoje okoline. Vatrogasni ispit je položila prije nekoliko mjeseci s odličnim uspjehom, a što se tiče daljnjeg školovanja i mogućnosti da jednog dana radi kako ženski vatrogasac u JVP, kaže da o tome razmišlja.

– Voljela bih jednog dana raditi u JVP, ali idemo korak po korak. Podršku obitelji i prijatelja imam i to jako puno znači. ‘Vatreno krštenje’ još uvijek nisam imala, ali i ne nadam se da će uskoro i doći do njega. Nije lijepo kada nekome strada imovina ili se dogodi neka nesreća – završava prva žena vatrogasac u vodičkom DVD-u.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.