" "
Više

    " "

    FOTO ‘Fit i Vit’ na šibenski način: Ana Cigić bavi se umjetnošću koja nikad nije bila slađa

     

    Sirova torta Šibenčanki Ani Cigić promijenila je život. Harmonija i punoća okusa, različitost od klasičnih torti privukla ju je do te mjere da je odmah nabavila potrebnu opremu i počela izrađivati slastice na bazi zdravih namirnica. Svestranoj Ani, magistri ekonomije s radnim iskustvom u struci, ali i medijima, izrada torti je samo jedan od hobija budući da se bavi i crtanjem i modeliranjem. Također, majka je dvoje djece, dugogodišnja je trenerica aerobika, članica je Kluba čitatelja, ali najdraže joj je napraviti sirovu tortu za obitelj i prijatelje.

    – Sve je krenulo prije nekoliko godina probavanjem torte u Splitu koja me je oduševila. To je bilo nešto fantastično. Nakon toga  došla sam doma i počela istraživati načine kako se takve torte prave, od kojih sastojaka, zašto su posebne, koliko se razlikuju od klasičnih torti… Slastice koje izrađujem nemaju termičke obrade,  namirnice koje idu u tortu slažu se u blender, miksaju, stave se u kalup, nakon toga u frižider i proces je gotov – objasnila nam je Ana.

    ana cigic 2

    No, Ana nam govori kako se njezina obitelj ne hrani samo sirovom hranom. Kuha mediteransku, klasičnu hranu, ali pazi na prehranu. Tako i djeca ne jedu grickalice i slatkiše te navodi još razloga za bavljenjem ovim hobijem.

    –  Iz revolta prema ticino masi,  smjesi poput plastelina kojom se oblikuju torte i kolači, svom djetetu ne bih dala jesti te klasične torte. Želim pokazati kako se od prirodnih namirnica, koje nisu štetne za zdravlje i ne sadrže velike količine rafiniranog šećera, mogu modelirati simpatični oblici i ukrasi – veli svestrana Šibenčanka.


    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

    #cheesecake#cheesecakeraw#rawcakes#raw#glutenfree#vegan#healthy#fitivit#love#passion#sibenik#saycheese#artcakes

    Objavu dijeli Ana Cigić (@fit.i.vit)

    Razlika između klasičnih i sirovih slastica je, napominje, velika. Prije svega, u tome što ne postoji termička obrada, a i u sastojcima koji se koriste.

    – Sirova torta nema brašna, jaja, rafiniranog bijelog šećera, nutricionistički je bogatija i kvalitetnija nego klasična, termički obrađena torta. Temeljni sastojci sirove torte su datulje, bademi, orasi, lješnjaci, indijski oraščići, kokosovo mlijeko, a kao zaslađivači se koriste popularna stevija, med, agavin sirup i kokosov šećer – pojašnjava Ana koja sirove slastice pravi za obitelj i uži krug prijatelja, ali svoj hobi u budućnosti želi komercijalizirati.

    Za izradu sirove torte potrebno je, priča nam Ana, manje vremena od pravljenja klasične torte.

    – Treba mi od 40 minuta do sat vremena, a za klasičnu je potrebno puno više, i do dva sata – pojasnila je Ana.

    Izdvojila nam je omiljene namirnice s kojima izrađuje tortu. Riječ je o naranči i čokoladi.

    – Sirova torta najbolje ide s datuljama i lješnjacima, a u kremu stavljam indijske oraščiće, narančin sok, koricu od naranče i kokosovo mlijeko. Potom ide dekoracija gdje dolazi do izražaja moja umjetnička strana jer jako volim crtati, modelirati i to radim cijeli život. Za ukrašavanje slastica koristim trenutak inspiracije,  s naglaskom da svi sastojci koji se koriste u formiranju torte zapravo budu i dio ukrasa torte – iskreno će Ana o receptu za svoju najdražu tortu.

    Njezine slastice, priznaje nam, nestaju za čas jer je hranjiva s jedne strane, a s druge strane jako zasitna.

    – Kad pojedete jednu fetu torte, zasitite se, ali nema onog osjećaja gdje se svi pitamo koliko smo sada šećera pojeli. Za izradu sirove torte potrebne su namirnice koje su skuplje, ali u konačnici isplati se budući da se koriste zdrave namirnice. Klasična torta košta najmanje oko 150 kuna, a sirova oko 200 kuna – pojašnjava Ana.

    Njezina želja je od trenutačnog hobija napraviti veću priču te spojiti vježbanje i vitalnost kroz konzumiranje hrane koja je zdrava. Sve je povezala u cjelinu i tako je nastao Instagram profil ‘Fit.i.vit’ gdje objavljuje fotografije i dijeli savjete.

    – To je moj životni stil, životni moto u kojoj umjetnost nikada nije bila slađa. Važno je znati što unosimo u organizam i da to bude prirodno jer svima nam je želja biti zdrav i vitalan. Na taj način zračimo pozitivno i prirodno – poručuje Šibenčanka.


    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

    #fig#figs#Fit.i.Vit#rawcake#SirovaTorta#raw#rawpastry#fit#vit#energy#sibenik#sugarfree#sugarfreekids#vegan

    Objavu dijeli Ana Cigić (@fit.i.vit)


    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

    #coffee#walnuts#cake

    Objavu dijeli Ana Cigić (@fit.i.vit)


    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

    #pear#almond#cake

    Objavu dijeli Ana Cigić (@fit.i.vit)

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    NAJNOVIJE

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...