Chefovi svjetske kuhinje koje ćemo sutra gledati na djelu na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku u sklopu gastro spektakla ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’, sinoć su se, prema ideji Biljane Lambaše, sladili autohtonim jelima sa šibenskom područja u konobi Šime Panjkote u Crnici, u Šibeniku.
– Večer je organizirana kao nekakav dio izvanfestivalskog programa za sudionike festivala. Bili su francuski chefovi, vlasnici Michelinove zvijezde. Belgijanac nije stigao – kazao nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika koja je neobvezno (gurmansko) druženje i financirala.
Svjetski poznatim chefovima servirala su se domaća jela poput onih ispod peke, a pitata li ih što su jeli, reći će vam da je bilo tu boba, janjetine, teletine, krumpira…
– Htjeli smo ih dovesti u jedan autohtoni ambijenti i zbog toga smo izabrali konobu Šime Panjkote te da im uz pomoć ekipe iz Gurmanskih ćakula spremimo autohtona jela, nešto naše jer ipak oni sigurno putuju po svijetu i nema što nisu kušali – priča direktor lokalnog TZ-a.
– Prvo smo se Ivo Kronja i ja mislili što bismo im kuhali. Razmišljali smo o pašticadi, ali smo se na kraju odlučili za bob i maništru s gnjatom. Petković i Panjkota su radili peku s tim da smo išli da to sve bude u šibenskom ambijentu, a svirao nam je naš Bobo na gitari – kazao nam je poznati šibenski arhelog, fotograf i veliki gurman, Željko Krnčević, dodajući da je kao gost kuhar tu bio i Branimi Periša.
– U bob i maništru stavili smo još malo papra, išli smo bez vegete, ali s malo komorača da se samo blago osjeti. Na kraju nam je pofalilo slatkog pa smo se sjetili da Panjkotina žena u frižideru ima tortu od limuna pa smo se s njom zasladili – otkriva nam Krnčević.
Osim što se dobro jelo, dobro se i pilo. Odnosno, ne samo da su se pred svjetski poznatim kulinarskim imenima promovirala domaća jela, već su ih počastili i vinom domaćeg vinogorja.
– Jedan naš vinar poklonio nam je nekoliko boca svog vina tako da smo promovirali i naše sorte – priznao je Karađole, dodajući da je sinoćnja večera bila odlična uvertira u program koji nas tek čeka i kulinarsku čaroliju kakvu stvaraju Lionel Levy, Guillaume Sourrieu, San Degeimbre.
S njim će se složiti i autor sinoćnje kuhinje, Krnčević dodajući da su ‘prezadovoljni sa spizom, pismom.