FOTO Anita je u majčinstvu našla snažniju sebe, a Sanja Lydia u njoj inspiraciju za svoju izložbu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Anitu Travčić, diplomiranu povjesničarku umjetnosti i profesoricu njemačkog jezika i književnosti, brojni su mogli upoznati na izložbi ‘Mama: Strast, posao i aktivizam’ i to u sklopu projekta ‘Ribice i ptičice’ udruge Ardura.

Anita je oduvijek izrađivala rukotvorine, a upravo je to bio jedan od razloga zbog kojeg je bila jedan od sudionica na zanimljivoj izložbi koja je predstavila majke u potpuno drugačijem svijetlu.  Kako nam je kazala, sudjelovanje na tom projektu i rad s fotografkinjom Sanjom Lydiom Kulušić bila joj je iznimna čast.

– Moram priznati bila sam počašćena kad sam dobila poziv sa sudjelovanje na izložbi. Nisam do tada gledala na svoj hobi na taj način. Za mene je to strast i zadovoljstvo i način kreativnog ispoljavanja, normalna ljudska potreba da se izrazim u nečemu. To što su drugi prepoznali moj rad kao nešto posebno i drugačije, svakako motivira na daljni rad. Bilo je tu drugih sjajnih žena tako da sam zaista sretna što mi je pružena prilika da ih sve upoznam i odradim super snimanje s mladom talentiranom fotografkinjom Sanjom – počinje Anita.

Bližnjima je uvijek nastojala pokloniti nešto osobno, a nakon što se u njezinom društvo dogodio ‘baby boom’ osmislila je genijalan poklon – jastuk koji je dug i težak koliko i novorođena beba. Priča nam kako se šivanje dogodilo vrlo spontano.

 

– Postala sam majka i imala sam kući staru mašinu. Odlučila sam je popraviti i krenula istraživati. Kao i većina novopečenih majki bila sam oduševljena ponudom stvari za bebu. Toliko slatkih sitnica počevši od jastuka, dekica i plišanaca da sam nabavila materijal i pokušala sama nešto sašiti. Poticaj da krenem šivati bila je naravno moja kćer,ali i prijateljice. Puno njih je bilo trudno ili su rodili kao ja pa sam odlučila potrudit se sašit nešto osobno i kreativno kao poklon za njih – pojašnjava.

Na njezinom Instagramu možete pronaći takozvani wonder pillow ili jastuk koji je dug i težak kao beba pri porodu, a to je predmet za kojeg se najviše raspituju.

– Dobar je omjer dizajna i personaliziranog rada pa se to sviđa većini. Sjajan je poklon za rođenje djeteta ili za krštenje. Tu je i wonder blanket, deka koju je moguće transformirati u jastuk ili pak didaktičke igračke za toddlere, a simpatičan je mnogima i riba-sak. Šivam svašta, a zapravo uživam podjednako u kreiranju kako odjeće tako i dječjih stvari. Ideja i izazov kako je ostvarit jest ono što me pokreće i što me tjera da šivam. Tako da uživam u svakom novom proizvodu kojeg osmislim ili napravim – priča Anita. Koja posebno izdvaja svoje unikatne mišice, odnosno plišance koje također mogu biti personalizirane. Zanimljivo je i pakiranje – mišića je sklupčana u staklenoj zdjeli, baš kao beba u sigurnosti majčinog trbuha prije rođenja.

 

Za šivanje joj nekad treba nekoliko sati, a nekad i do tjedan dana jer pored posla i obitelji ne stignem uvijek i svaki dan šivati. No, kućne obaveze i svoj hobi ipak stigne uskladiti.

– Potpora obitelji i muža je tu od velike pomoći, s tim da je obično jutro i popodne rezervirano za posao i obiteljske obaveze, a navečer kad svi odu spavati moja mašina počinje s radom. U planu svakako imam još nekoliko baby projekata. Radim već na nekim prototipovima platnenih pelena. Zanima me igra s materijalom pa ću za ovo ljeto istraživati sigurno s asimetričnim krojevima. U pripremi je i logo branda. Zapravo je već spreman; samo čeka predstavljanje. Cilj je usvajati sve više vještine krojenja i šivanja i tako napredovati – zaključuje Anita.

Inače, izložbu Mama: Strast, posao i aktivizam autorice  Sanje Lydie, ponovo možete razgledati u Narančastoj zgradi od 8. lipnja do 21. lipnja.  I


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.