Više

    Vrijeme je karnevala

    Food blogerica Nina Mrvica pripremila je savršene krafne, a mi vam donosimo recept

     

    Vrijeme je karnevala, a to znači samo jedno – krafne! Mi vam danas, u suradnji s food blogericom Nino Mrvicom donosimo recept za omiljeno slasticu.

    Kao malena sam se posebno radovala ovom dijelu godine. Krafne su moja omiljena poslastica. Danas, kada ih radim sama i mogu ih spremiti kad god poželim, uvijek mi se najradije jedu u ovo doba godine. Nekako mi veljača miriše na njih

    Postoji niz sličnih recepata za krafne i trebalo mi je neko vrijeme da otkrijem tijesto koje mi je idealno za njih. Ako nemate vaš omiljeni recept, probajte ovaj. Vjerujem da će vam se svidjeti.

    DOMAĆE KRAFNE

    ZA 15-ak KRAFNI

    SASTOJCI

    220 ml mlakog mlijeka
    50 g šećera
    20 g svježeg kvasca (pola kocke)
    3 jaja L veličine
    500 g glatkog brašna
    100 g maslaca sobne temperature
    prstohvat soli
    1 žličica ruma
    1 žličica arome vanilije
    1/2 žličice naribane korice limuna

    DODATNO

    1 l ulja za prženje
    šećer u prahu – za posipanje
    punjenje po želji

    PRIPREMA

    TIJESTO

    U posudu razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i mlako mlijeko. Pokrijte i pustite 10 minuta da nabubri. Neka vam mlijeko bude sobne temperature, ne vruće. U zdjelici razmutite jaja.
    U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom.
    Smjesi dodajte aromu vanilije, rum i naribanu koricu limuna. Potom dodajte brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude ali i dalje biti mekano i pomalo ljepljivo.
    Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči. Za ovo će vam trebati 1 do 2 sata. Ovaj korak možete skratiti ako posudu s tijestom stavite u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva.
    Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.

    OBLIKOVANJE I PRŽENJE

    Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću okruglog rezača za tijesto ili ruba čaše utisnite okrugle oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugle oblike.
    Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
    Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam je ulje spremno za prženje (170 stupnjeva ili kada ubodete vrh drvene kuhinjske žlice oko koje se stvaraju ravnomjerni manji mjehurići ulja) smanjite vatru na laganu.
    Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.
    Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja, ako je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu. Sada ne poklapajte lonac. Pripazite da vam krafna porumeni, ali da pritom ne potamni previše. Dovoljno je do 2 minute prženja, ali ovo ovisi o vašoj vatri i zagrijanosti vašeg ulja.
    Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće s njih. Nakon punjenja ih pospite šećerom u prahu.
    Ako želite krafne posute šećerom i cimetom, pripremite posudu u koju uspite 150 g šećera i 2 žlice cimeta. Krafne odmah stavljajte u pripremljenu posudu te ih uvaljajte s obje strane.

    KAKO IH NAPUNITI

    Krafne možete puniti tako da punjenje stavite u dresir vrećicu s uskim nastavkom za punjenja ili da se koristite slamkom (pod tips & tricks). krafne možete puniti bočno ili po sredini.
    Ako ih punite bočno, tada ih složite okomito zabodite vrh nastavka za punjenje i istisnite malo nadjeva.
    Ako ih punite na vrhu, tada nastavak zabodite u sredinu gornjeg dijela krafne i istisnite malo nadjeva.
    Ako koristite čvršće kreme poput one od vanilije ili druge po vašem izboru, možete zarezati crtu na gornjoj strani krafne (oko 3 centimetra dužine) pa krafnu napuniti kremom.

    TIPS & TRICKS

    Ako krafne želite peći rano ujutro, tijesto možete pripremiti večer prije. Napravite sve do 4. koraka u pripremi (zamijesite tijesto i pustite da odmori 1-2 sata, odnosno dok se ne udvostruči), zatim ga lagano pritisnite kako bi izašao zrak te zdjelu prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Kada tijesto izvadite iz hladnjaka odmah je spremno za valjanje i oblikovanje. Nastavite s korakom broj 4 iz pripreme.
    Ako nemate nastavak za punjenje krafni upotrijebite slamku. Slamku otkidajte na 5 centimetara dužine i postavite je na vrh dresir vrećice kojoj ste otkidali mali komadić kako bi slamka prošla. Ako nemate dresir vrećicu možete upotrijebiti prozirnu vrećicu za domaćinstvo (onu za pohranu ili zamrzavanje hrane).

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno...

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u...

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...

    Bez struje u srijedu 24. travnja otok Murter,...

    U srijedu, 24. travnja od 9 do 12 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog, Ivinja, Jezera, Betine, Murtera, Pirovca, Pirovačkog...

    Deratizacija na području Općine Promina 24. i 25....

    Proljetna preventivna sustavna deratizacija Općine Promina bit će provedena u razdoblju od 24. do 25. travnja 2024. Deratizacija će se provesti parafinskim mamcima s...

    NAJNOVIJE

    Zbog šverca migranata kod Knina pritvoren i kazneno prijavljen Poljak (24)

    Policijski službenici Policijske postaje Knin proveli su kriminalističko istraživanja nad državljaninom Poljske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela šverca migranata i krivotvorenje isprave. U srijedu,...

    Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja u ACI marini Vodice

    Prošloga se tjedna u ACI marini Vodice održala velika akcija čišćenja mora i podmorja. ACI d.d. već dugi niz godina potiče članove lokalnih zajednica...

    Bez struje u srijedu 24. travnja otok Murter, Tisno, Pirovac i okolica

    U srijedu, 24. travnja od 9 do 12 sati bez električne energije bit će potrošači na području Tisnog, Ivinja, Jezera, Betine, Murtera, Pirovca, Pirovačkog...

    Deratizacija na području Općine Promina 24. i 25. travnja

    Proljetna preventivna sustavna deratizacija Općine Promina bit će provedena u razdoblju od 24. do 25. travnja 2024. Deratizacija će se provesti parafinskim mamcima s...