Facebook napokon otkrio detaljni set pravila o tome kakav se sadržaj smije objavljivati

Facebook je napokon objavio dugo čuvanu tajnu o sadržaju kojeg je zabranjeno objavljivati na platformi, izvještava BusinessInsider.

Iako je kratak pregled općenitih pravila korištenja Facebooka odavno dostupan javnosti, svih ovih godina platforma je detaljni set smjernica objave sadržaja čuvala tajnim. No, u svijetlu nedavnih događaja i skandala, Facebook je odlučio promijeniti tu politiku i postati transparentnijim.

Smjernice će pomoći milijardama korisnika da dobiju jasan uvid u to što je prihvatljivo, a što ne na društvenoj mreži, a radi se o 27 stranica dugoj listi pravila vezanih uz nasilan, seksualan ili na neki drugi način kontroverzan sadržaj koji neće biti objavljen na platformi.

Ipak, potrebno je naglasiti da se ne radi o nekoj promjeni pravila u Facebooku, već da kompanija ažurira način upravljanja objavama korisnika. U sklopu toga, društvena mreža će dozvoliti svojim korisnicima da zatraže preispitivanje uklanjanja njihovih objava i, u slučaju da se dokaže da ta objava ne krši pravila, moći će se žaliti na prethodno donesenu odluku.

– Želimo razjasniti ljudima standarde objavljivanja – izjavila je Monika Bickert, vodeća osoba u Facebooku za upravljanje politikama.

Neki od zabranjenih sadržaja su, primjerice, “uživanje u ponižavanju” ili “erotska reakcija na patnju”, dok su fotografije utrobe, spaljenih ljudi ili žrtava kanibalizma dozvoljene u “medicinskom okruženju” te ih mogu vidjeti samo punoljetni korisnici. Osim toga, zabranjeno je priznati zločin, prodavati/kupovati marihuanu ili bilo koju vrstu opijata te objavljivati sadržaj kojim se osoba “ruga ili vrijeđa stvarne ljude i njihove fizičke ozlijede, bolesti, invaliditet, seksualno napastovanje ili preuranjenu smrt”, prenosi Jutarnji list

Isto tako, prema novoobjavljenim smjernicama, na platformi nisu dozvoljene fotografije “anusa i/ili potpuno gole stražnjice osim ako je riječ o obradi fotografije javne osobe”, a uklonjeni će biti i sadržaji koji “zagovaraju nasilje kao reakciju na izborne rezultate”.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.