Više

    Brojite kalorije, ne tanjure

    Evo sedam trikova kako spriječiti blagdansko prejedanje

     

    Blagdansko prejedanje je i dodatna porcija pečenog, hrskavog krumpira prekrivenog kremastim umakom od kopra. To je još jedna šaka kikirikija dok ispijate piće u kafiću. To je još jedna kockica čokolade poslije obilnog deserta.

    I to je još malo ovog, pa malo onog sve do kad se ne osjećamo prepuno i naduto, a ni sami ne znamo zašto. Blagdansko prejedanje je bezglavo uzimanje hranebez obraćanja pozornosti na hranu koju jedemo.

    Ako se i ovog Božića želite prejedati, slobodno to učinite. Uživajte u svakom zalogaju i budite svjesni posljedica. No, ako s druge strane želite malo zakočiti i pripaziti što jedete, evo nekoliko trikova kako izbjeći blagdansko prejedanje

    1. Počnite jesti rano

    Najbolji način kao spriječiti prejedanje za božićne blagdane je zaista jednostavan.

    Odmah čim se probudite pojedite doručak.  Zdrav obrok odmah na početku dana je prva obrana od osjećaja neizmjerne gladi koja bi vas mogla zateći tijekom dana.

    Na primjer, doručkujte 2 pečena jaja i krišku integralnog kruha, složite zobene pahuljice s voćem ili popijte šalicu probiotičkog jogurta.

    2. Brojite kalorije, ne tanjure

    Kod božićnog prejedanja, nije stvar u količini hrane koju pojedete, već o razini energije i hranjivim tvarima koje unesete putem namirnica.

    Ključ je da se ne ograničavate na bljutavu hranu, već zdravu hranu kombinirajte kalorično težom hrano, piše eljekarna 24.hr

    Natrpajte tanjur kuhanim povrćem kao što su brokula, mrkva, cvjetača i tikvice. Ovo povrće je niskokalorično, a dobit ćete jedan dobar dio hranjivih tvari, vitamina i minerala. Sljedeća glavna namirnica bi naravno trebala biti puretina koja će ispuniti 1/4 tanjura. Odaberite bijelo meso bez kožice, a za kraj dodajte jednu do dvije žlice ukusnog umaka.

    Slobodno uživajte i u pečenom krumpiru, ali uzmite malu porciju u kombinaciji s kuhanim povrćem.

    3. Budite svjesni o svojim potrebama

    Prije nego posegnete za još jednom kriškom torte, zapitajte se jeste li stvarno gladni? Trebate li stvarno još jesti?

    Ako niste sigurni jeste li gladni, imamo dobar trik za vas. Popijte čašu vode i pričekajte barem 10 minuta. Naime, u 80 posto slučajeva osjećaj gladi mijenjamo s osjećajem žeđi, pa ako i nakon 10 minuta osjećate glad, slobodno posegnete za još hrane.

    Uvijek budite svjesni signala koje vam tijelo šalje.

    4. Na zabavu nemojte ići gladni

    Prije nego što krenete na zabavu ili božićni domjenak pojedite nešto zdravo. Tek toliko da budete siti. Tako nećete nesvjesno posezati za grickalicama ili iznova puniti tanjur još jednim komadom ukusno pečenog odreska.

    5. Jedite polako

    Ako ste jedna od onih osoba koja u jednom dahu može pojesti cijeli tanjur, morali bi malo usporiti. Tako ćete biti pažljiviji oko samog izbora hrane koju ćete pojesti, a isto tako tijelu je potrebno neko vrijeme da registrira sitost, pa ako usporite s jelom prije ćete shvatiti da više niste gladni.

    Dobar trik je pokušati žvakati svaki zalogaj sve do kad izbrojite do 15. To će vas zasigurno usporiti.

    6. Ne zadržavajte se u blizini švedskog stola

    Jeste li znali da u većini slučajeva jedemo samo zato što drugi jedu ili zato što se to od nas očekuje? Držite se podalje od švedskog stola i radije se družite s ljudima. Ako ćete mnogo pričati, nećete moći jesti.

    7. Ne trebate pojesti sve što je na tanjuru

    Iako su nam roditelji od malena govorili da ne idemo od stola sve do kad ne pojedemo ono što je na tanjuru, savjetujemo da ne primjenjujete ovu praksu u današnje vrijeme.

    Pokušajte prijeći preko ove ustaljene ideje i prestanite jesti kada osjećate sitost. Možda će se pojedini domaćini osjećati uvrijeđeno što niste sve pojeli, pa savjetujemo da malo po malo punite tanjur. Nemojte ga odmah natrpati do vrha.

    Isto tako, uz jelo uvijek imajte čašu vode koja će vas prije zasititi.

    Dakle, sve se svodi na jedno – svjesnu prehranu kako bi izbjegli probleme s probavom.

    Uvijek budite svjesni što jedete i svjesno prepoznajte znakove kada ste siti.

    Pokušajte razaznati želju od stvarne potrebe, tj. kada vam samo mozak govori “Jedi što više šećera i prženih krumpirića”. Pokušajte odoljeti svojim porivima i prestanite jesti kada više niste gladni.

    Jedite polako, degustirajte i uživajte u svakom zalogaju. A poslije Nove godine detoksirajte organizam.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibenik visoko porazio BiH premijerligaša, osim Torresa na...

    Tjedan dana prije nastavka domaćeg prvenstva Šibenik je protiv GOŠK-a Gabele na Šubićevcu odigrao posljednju pripremnu utakmicu i upisao uvjerljivu pobjedu. BiH premijerligaša svladao...

    Ipak se kreće – Šibenik doveo iskusnog veznjaka...

    Ipak se kreće. HNK Šibenik napokon je u zimskom prijelaznom roku doveo prijeko potrebno pojačanje u veznom redu. Ugovor na godinu i pol dana...

    Vlada potencijal Poda nagradila statusom nekretnine od strateškog...

    Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila popis od 32 nekretnine od strateškog značaja za državu, od kojih država u budućnosti očekuje ostvarivanje značajne...

    Okitaši se rado osvrću na prošlu godinu, imaju...

    Iako smo već dobrano zagazili u 2025. godinu, u Karate klubu Okit rado se osvrću na prošlu godinu. Kako i neće, ona je za...

    NAJNOVIJE

    Šibenik visoko porazio BiH premijerligaša, osim Torresa na Šubićevcu je bivši i jedan stoper

    Tjedan dana prije nastavka domaćeg prvenstva Šibenik je protiv GOŠK-a Gabele na Šubićevcu odigrao posljednju pripremnu utakmicu i upisao uvjerljivu pobjedu. BiH premijerligaša svladao...

    Ipak se kreće – Šibenik doveo iskusnog veznjaka kojeg je htjela i Istra, raskinut ugovor s Torresom

    Ipak se kreće. HNK Šibenik napokon je u zimskom prijelaznom roku doveo prijeko potrebno pojačanje u veznom redu. Ugovor na godinu i pol dana...

    Vlada potencijal Poda nagradila statusom nekretnine od strateškog značaja

    Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila popis od 32 nekretnine od strateškog značaja za državu, od kojih država u budućnosti očekuje ostvarivanje značajne...

    Okitaši se rado osvrću na prošlu godinu, imaju i razloga – bili su najuspješniji klub u Dalmaciji te treći u državi

    Iako smo već dobrano zagazili u 2025. godinu, u Karate klubu Okit rado se osvrću na prošlu godinu. Kako i neće, ona je za...