Drniška umjetnica Silvija Sunara izložit će svoje radove u Stuttgartu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u utorak, 27. studenog bit će otvorena izložba mozaika drniške umjetnice Silvije Sunare.

– Ovo će biti moja prva samostalna izložba izvan zemlje. U veljači ove godine sam izlagala na grupnoj izložbi u Ulmu, zajedno s hrvatskim umjetnicima koji stanuju u pokrajini Baden W., okupljenima u grupi CRO-ART. Zahvaljujući kontaktu i suradnji s njima, osobito predsjednikom udruge pokojnim Mirkom Bokšićem, došla sam do realizacije ovog događaja – kazala nam je Silvija koja je planove za predstavljanje izvan zemlje najavila prije nekoliko godina.

IMG_8627

Silvija Sunara rođena je Drnišanka. Završila je srednju Umjetničku školu u Splitu i diplomirala na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesora Gorkog Žuvele. Svoje radove izlagala je na devet samostalnih, te više grupnih izložbi, a inače radi kao profesorica.

Njezini mozaici bogati su znakovima i simbolima, vrlo individualno oblikovani i prepoznatljivi. Oni u sebi nose dašak Meštrovićeve estetike i secesijskog sklada. Činjenica da je rođena Drnišanka i da ju je neposredan i živ dodir s Meštrovićevim Vrelom života, Majkom s djetetom, Oračima, Sv. Rokom… nadahnjivao od djetinjstva učinio je upravo taj estetski kod nezaobilaznom uporišnom točkom u njenom radu. Njena ukorijenjenost u lokalnu tradiciju očituje se i u sklonosti stiliziranim, grafički čistim formama poput onih s elemenata narodne nošnje. S druge strane završiti slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesora Gorkog Žuvele značilo je primiti čvrste temelje, prije svega u poticajnom smislu.

Veće od sreće, mozaik, detalj

– Zidno slikarstvo, konkretno mozaik njen je osobni izbor i preokupacija kojom se bavi intenzivno i dugo kao jedna od rijetkih umjetnica na ovom tlu. Dakako da je Silvija Sunara već u ranim djelima osvojila vlastiti kreativni prostor i ispunila ga osobnim slikarskim oblicima, izvornim, čudesnim i zagonetnim. U novijem hrvatskom zidnom slikarstvu doista ne prepoznajemo mnogo autora ovakvog umjetničkog nerva i prepoznatljivog karaktera. Njeno djelo jednostavno teži duhovnosti pa pritom i njen izbor materijala, stakla kao raskošnog medija punog svjetlosnih mogućnosti, dobiva na značenju – riječi su Zdenke Bilušić, umjetnice i voditeljice Odjela za vizualnu kulturu šibenske knjižnice.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: