Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno. Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama.
SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA
– 4 jaja
– 15 dag mljevenih badema
– 10 dag oštrog brašna
– 10 dag maslaca
– 10 dag kristalnog šećera
– 2 male žlice praška za pecivo
– malo krušnih mrvica za posipavanje protvana
PRIPREMA:
1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade. Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.
- Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.
- Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.
- Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.
SAVJET
Bademe možete zamijeniti lješnjacima ili orasima, a možete ih i potpuno izostaviti. U tom slučaju povećajte količinu brašna potrebnog za izradu kolača na 20 dag.
Dobar tek!
Izvor: Zadovoljna.hr