Dječje prihvaćanje hrane ovisi o stavu roditelja prema istom

– Jedan obrok u danu, dugoročno gledano, označava nam zdravlje – kakve ćemo krvne stanice imati, kakav će nam tlak biti, kako ćemo se kretati, kakva će nam životna energija biti, dakle, prehrana je i za mene jedna zaista važna tema jer kako radim u dječjem vrtiću petnaestak godina vidim da se roditelji dosta često izjašnjavanju o toj problematici bilo u pozitivnom bilo u negativnom smislu – priznala je to Danijela Ćaleta, certificirana voditeljica Familylab inspirativnih seminara i članica šibenske Udruge Ardura na održanom predavanju o važnosti prehrane djece te odnosu roditelja prema djeci i njihovoj prehrani, ‘Hura! Idemo jesti’.

Predavanje održano u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ ovog utorka, 14. travnja, bilo je namijenjeno prvenstveno s roditeljima koji muku muče s svojim najmlađim članovima obitelji koje spomen hrane, obroka, ručka ne raduje osobito. Ipak, čini se kako roditelji u Šibeniku nemaju takvih problema, da se njihova djeca rado odazivaju na poziv za objed te da proliveni tanjuri juhe, razbanaca tjestenina, uporno odbijanje povrća i voća, a pomama za slatkišima u njihovim domovima nisu čest slučaj.

No i za ono malo zainteresiranih majki, Ćaleta je ispričala zašto je važno da prvenstveno roditelj ima ispravan stav prema prehrani i pripremanju istog ponudivši prisutnima, kako je rekla, ne sveto pismo ni recept za bilo kojeg roditelja u Hrvatskoj i Šibeniku, već inspiraciju i način razmišljanja koji može pomoći roditeljima kako da riješe eventualne probleme. 

-Sjetimo se kad nam je ugodno, s kojim strašću jedemo, kad je hrana lijepo servirana. Isto tako i dijete voli ugodnu atmosferu.  Važno je da je hrana estetski primamljiva, da je mirisno, da je svježe, a za to je odgovoran roditelj, nikako dijete. Ono zna što želi, svakako, ali roditelj je taj koji zna što je dijetetu potrebno. Važan je roditeljski stav i kako se on postavi u cijeloj priči tako će i dijete prihvatiti hranu. Roditelj mora znati što mu je cilj, jel’ to da dijete pojede, da sjedi mirno za stolom… Važno je steći navike od djetinjstva. I u redu je da dijete ima neke svoje faze – podsjeća Ćaleta.

Familylab instruktorica navodi kako je u redu da je roditelj prijateljski nastrojen prema djetetu, ali da ne smije izgubiti važnu nit da je roditelj vođa. – Roditelj ima zadnju riječ – poručuje. I bez obzira na utisak koji na dijete može imati okolina, ono će uvijek prvo imati na umu ono što je naučio kod kuće.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.