Više

    Deset zakona zbog kojih više nećete niti pomisliti na dijetu

     

    Mnogi od nas doživljavaju jelo kao potrebu koju treba što prije obaviti kako bi nam ostalo vremena za druge stvari poput rada, kućanskih poslova ili gledanja televizije. Redovito jedemo s nogu ili za radnim stolom, katkada čak kod kuće na brzinu progutamo hranu s tanjura. Uključimo autopilota i mehanički nabadamo vilicom, žvačemo i gutamo.

    Čak i kada je na tanjuru zdrava hrana, ako je brzo utrpamo u sebe neće se dobro probaviti i opteretit će organe. Vrijeme za jelo trebalo bi biti vrijeme izdvojeno na vas, vrijeme za obitelj, prilika da zastanete i budete jedno sa svijetom, kako se ističe u knjizi ‘Alkalna prehrana autora dr. Stephana Domeniga.

    S obzirom na to da nas hrana održava na životu, trebali bismo joj posvetiti više vremena. Kada to ne činimo, zanemarujemo svoj duh i brigu za sebe. Za to nećete uvijek imati dovoljno vremena, ali koristit će vam da bude što češće, piše portal Zadovoljna

    Deset koraka prema svjesnom jedenju:

    1. Odvojite vrijeme za jelo. Za svaki obrok odvojite barem trideset minuta za stolom.

    2. Udobno se smjestite. Nekoliko puta duboko udahnite kako biste se primirili i prihvatili da je to vrijeme odvojeno za obrok. Budite zahvalni što imate dobru hranu.

    3. Osvijestite bilo kakav osjećaj nestrpljivosti i želje da ustanete i samo jedite.Možda mislite na nešto što morate obaviti, no pokušajte se koncentrirati. Ovo je vrijeme posvećeno uživanju u hrani.

    4. Pogledajte hranu na tanjuru. Gledajte kako izgleda. Pomirišite je. Udahnite opojne mirise.

    5. Prije nego što počnete jesti razmislite o tome koliko ćete hrane stavljati na vilicu – što manje, to bolje.

    6. Kada hranu stavite u usta, polako žvačite kako biste osjetili različite okuse i teksture.

    7. Temeljito prožvačite i to najmanje tridesetak puta. Neka hrana bude u ustima posve usitnjena prije nego što je progutate.

    8. Između zalogaja spustite vilicu; važno je ne žuriti i odmoriti se kako ne biste preopteretili želudac.

    9. Oduprite se želji da požurite – bilo da što prije prijeđete na desert ili na sljedeći zalogaj hrane, želji da ustanete i činite nešto drugo.

    10. Kada pojedete, ostanite nekoliko minuta opušteno sjediti. Trebali biste se osjećati mirno, zadovoljno i nahranjeno, a ne naduto ili prejedeno. Vaše tijelo i um zahvalit će vam za odvojeno vrijeme.

    Foto: Ilustracija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U NP ‘Krka’ HGSS održao vježbu spašavanja na...

    Na području Marasovina i jezera Brljan u NP Krka proteklog je vikenda, 20. i 21. travnja održana vježba spašavanja na brzim vodama i poplavama....

    Šibensko-kninska županija vodeća po izdvajanju sredstava za zaštitu...

    Šibensko-kninska županija vodeća je županija u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša u 2022. godini kada je po stanovniku izdvojila gotovo 145 kuna...

    FOTO Ispred Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante...

    U organizaciji JU Priroda Šibensko-kninske županije i udruge 'Edukacijski inkubator' u kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra održana je smotra obrazovnih...

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će...

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...

    NAJNOVIJE

    U NP ‘Krka’ HGSS održao vježbu spašavanja na brzim vodama i u poplavama

    Na području Marasovina i jezera Brljan u NP Krka proteklog je vikenda, 20. i 21. travnja održana vježba spašavanja na brzim vodama i poplavama....

    Šibensko-kninska županija vodeća po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša

    Šibensko-kninska županija vodeća je županija u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za zaštitu okoliša u 2022. godini kada je po stanovniku izdvojila gotovo 145 kuna...

    FOTO Ispred Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante održan Festival znanosti 2024.

    U organizaciji JU Priroda Šibensko-kninske županije i udruge 'Edukacijski inkubator' u kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra održana je smotra obrazovnih...

    Putovanje kroz kartografsku baštinu: Bruno Brakus predstavit će Katalog Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika

    U atriju Muzeja grada Šibenika u srijedu, 24. travnja u 20 sati bit će održano predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika, autora Bruna...