Deset prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mnoštvo je prekrasnih tradicionalnih imena koja su nekada bila česta i popularna, a danas gotovo pa ‘izumrla’. Međutim, mi smo pronašli neka od najljepših imena za djevojčice i dječake koja se polako vraćaju, ali definitivno zaslužuju svoju staru slavu u punom sjaju.

1. Adela

Adela je žensko ime koje je u Hrvatskoj bilo najpopularnije dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a znači ‘pravedna, poštena, plemenita’.

2. Ruža

Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža – kraljica cvijeća. Ovo romantično ime bilo je najpopularnije tridesetih godina prošlog stoljeća.

3. Teuta

Teuta je bila slavna ilirska kraljica, a iako je Teuta bilo relativno popularno ime devedesetih godina prošlog stoljeća, ovo kraljevsko ime danas je poprilično rijetko. 10 lijepih biblijskih imena za vaše dijete i njihova značenja

4. Zora

Zora je staro slavensko ime, zapravo starohrvatska božica praskozorja i povečerja. Iako nekad jako često, popularnost ovog imena počela je padati četrdesetih godina prošlog stoljeća.

5. Mila

Mila je staro hrvatsko narodno ime koje znači upravo to: ‘mila i draga’, a iako nekad popularno, sve rjeđe se počelo davati djevojčicama nakon 1950. godine.

1. Ozren

Ozren je muško ime nastalo od arhaičnog glagola ozreti se, pogledati se, a u prenesenom značenju ‘onaj koji ima oštar pogled’. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Ozren je bilo jako često ime, međutim, devedesetih godina njegova popularnost počinje znatno opadati.

2. Pavao

Ime latinskog porijekla, znači ‘malen’. Ovo krasno muško ime bilo je često dvadesetih godina prošlog stoljeća, a danas je puno češća i popularnija njegova modernija varijanta: Pavel.

3. Janko

Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači ‘nosilac svete blagodati’, a bilo je jako popularno tridesetih godina prošlog stoljeća. Janko je zapravo nastalo od imena Jan, koje je puno češće posljednjih godina.

4. Domjan

Ovo rijetko ime potječe od latinske riječi dominus, što znači ‘gospodar, gospodin’, a bilo je popularno tridesetih, ali i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas su puno popularnije slične varijante ovog imena: Dominik ili pak Damjan.

5. Juraj

Juraj je krasno starinsko ime koje potječe od grčke riječi georgós, što znači ‘zemljoradnik, ratar’, a ovo ime bilo je i često ime kod hrvatskog plemstva. Iako jedan od najslavnijih svetaca, danas je njegovo ime gotovo i zaboravljeno, piše miss7


Pratite nas i na društvenim mrežama: