Više

    Kolač koji vole Francuskinje

    Desert u kojem se uživa na Sveta tri kralja

     

    U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenog aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.

    Sastojci za kolač za 10 osoba:
    450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)

    Za nadjev:
    100 grama bademovog brašna
    100 grama šećera
    prstohvat soli
    korica od pola neprskane naranče
    100 grama maslaca sa sobne temperature
    2 velika jaja
    2 čajne žličice ruma
    1/8 čajne žličice ekstrakta badema
    1 badem

    Za glazuru:
    1 žumanjak
    1 žlica mlijeka

    Priprema:
    1. U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.

    2. U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.

    3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.

    Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.

    Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.

    4. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.

    Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove s vodom, kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.

    5. Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.

    6. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka, te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.

    7. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!

    Savjet plus:
    Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe ovaj orašasti plod.

    Izvor: Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2....

    Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

    Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim...

    Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

    FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na...

    Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...

    NAJNOVIJE

    Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2. Dalmatia Šibenik Outdoor festival

    Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

    Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim vas za podršku ovim momcima, prvi smo, tamo ćemo biti i na kraju’

    Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

    FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na info tablama

    Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...