U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenog aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.
Sastojci za kolač za 10 osoba:
450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)
Za nadjev:
100 grama bademovog brašna
100 grama šećera
prstohvat soli
korica od pola neprskane naranče
100 grama maslaca sa sobne temperature
2 velika jaja
2 čajne žličice ruma
1/8 čajne žličice ekstrakta badema
1 badem
Za glazuru:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Priprema:
1. U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.
2. U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.
3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.
Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.
Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.
4. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.
Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove s vodom, kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.
5. Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.
6. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka, te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.
7. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!
Savjet plus:
Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe ovaj orašasti plod.
Izvor: Zadovoljna.hr
- SDP-ovi kandidati od petka na Poljani prikupljaju potpisa birača za kandidaturu - 15. travnja, 2021. 15:37
- FOTO Jedna osoba ozlijeđena u prometnoj kod Kauflanda - 15. travnja, 2021. 15:17
- Zbog radova na cjevovodu u petak, 16. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati potrošači u ulicama Petra Preradovića, Bože Peričića i Triglavskoj te Zavod za javno zdravstvo - 15. travnja, 2021. 14:42
- Osam šibenskih četvrti i mjesnih odbora za 30 dana dobit će novu rasvjetu - 15. travnja, 2021. 14:30
- Posjet veleposlanice Šibeniku: Gimnazija uvodi učenje portugalskog jezika - 15. travnja, 2021. 14:17
- Prikupljaju se priče učenika o Draženu Petroviću. Najbolja će u ekranizaciju - 15. travnja, 2021. 13:05
- FOTO Djelatnici Zelenog grada punom parom uređuju park fra Luje Maruna - 15. travnja, 2021. 12:47
- Nacionalni stožer produljio aktualne mjere, pooštravanje prepušta županijskim stožerima - 15. travnja, 2021. 12:45
- Naplata turističke pristojbe u nautici od ove godine moguća isključivo online - 15. travnja, 2021. 12:06
- Šibenik dobiva prvu terapeutkinju igrom: ’70 posto djece pokazalo je pozitivne promjene nakon ove terapije’ - 15. travnja, 2021. 11:57