Smanjuje stres i tjeskobu

Danas je svjetski dan zagrljaja: Grlite svoje voljene što češćeFoto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svjetski dan zagrljaja obilježava se svake godine 21. siječnja. Ideja ovog dana je potaknuti sve ljude da češće grle obitelj i prijatelje. Dan je to namijenjen iskazivanju ljubavi voljenima i uživanju svim blagodatima tog jednostavnog čina. Veliki dio protekle godine proveli smo socijalno distancirani pa nam je iz tog razloga zagrljaj itekako potreban.

Zagrljaj je emocionalni naboj koji jača vaš imunološki sustav. Također ako se osjećate tužno, ljutito ili depresivno, zagrljaj će vas oraspoložiti i i vratiti vas u pozitivu. Postoji mnogo načina na koje možete utješiti i oraspoložiti sebe i svoje voljene, a jedan je od najjednostavnijih, ujedno najefikasnijih, dobar i čvrsti zagrljaj.

Zagrljaj je izraz ljubavi i sigurnosti zbog kojeg se druga osoba osjeća sigurno i ugodno. Zagrliti nekoga može potaknuti oslobađanje oksitocina u mozgu, neurotransmitera i može uistinu podići vaše raspoloženje. Zagrljaji su izraz ljubavi i brige. Na današnji dan ne trebate ništa reći, osjećaj će govoriti više od riječi.

Svjetski dan zagrljaja stvorio je Kevin Zaborney, a svake se godine obilježava 21. siječnja. Hugging day je prvi put obilježen 21. siječnja 1986. u mjestu Clio u Michiganu, SAD. Odabrao je 21. siječnja jer se nalazio između božićnih praznika i Valentinova. Osim toga, ljudi su između Božića, kada se izmjenjuje puno zagrljaja i poljubaca, i Valentinova, dosta depresivni baš zbog nedostatka te bliskosti pa je idealan dan da se malo oraspolože 21. siječnja.

Izvor: 24 sata


Pratite nas i na društvenim mrežama: