Više

    Međunarodni dan čokolade

    Danas je praznik koji slave ovisnici o čokoladi. Evo i čokoladnog recepta

     

    Na današnji dan 1857. godine rođen je u Pennsylvaniji slavni američki proizvođač slatkiša Milton S. Hershey, osnivač kompanije The Hershey Chocolate Company u kojoj je čokolada glavni proizvod. Zato sa današnji dan, 13. rujna, obilježava kao Međunarodni dan čokolade, čarobne smeđe, kremaste slastice kojoj tek rijetki mogu odoljeti, piše Story.hr

    Kao namirnica, čokolada je toliko kompleksna, bogata i važna i većina nas ju obožava. Tamna, mliječna ili bijela, kao tabla, pralina, sladoled, ukusno piće, torta ili delikatni desert tanjuru nakon kompleksne večere u bezbroj slijedova. Moć preobrazbe pomalo neuglednog zrna u bilo koji od navedenih pravaca plod je stoljetne evolucije tehnike proizvodnje diljem svijeta. Sama riječ čokolada dolazi od Španjolske verzije asteške riječi xocolatl što znači gorka voda ili kakaova voda. To se odnosi na piće koje su spravljali Azteci koristeći kakao zrna. Vodu su začinjali začinima tipa čilija no nisu dodavali nikakve zaslađivače. I tu se već približavamo drugom danu u godini kada se također slavi čokolada.

    Naime, 7. srpnja, obilježava se Svjetski dan dan čokolade jer je navodno upravo na taj datum čokolada po prvi put stigla u Europu, odnosno počela se širiti Starim kontinentom. Španjolskom istraživaču Hernánu Cortésu 1519. godine navodno je asteški vladar Montezuma ponudio vrući napitak xocolātl kojem je baza bio kakao. On je po povratku u Španjolsku odlučio to piće ponuditi svojim sunarodnjacima, ali ga je obogatio vanilijom, šećerom i cimetom kako bi mu poboljšao okus. Napitak je postao iznimno popularan u Engleskoj i Francuskoj u 17. stoljeću tijekom španjolske okupacije, a krute čokolade počele su se proizvoditi u 19. stoljeću. Sve ostalo je povijest.

    Uskoro, 22. rujna obilježit će se i Svjetski dan bijele čokolade, dok ćemo 16. prosinca slaviti Dan bilo čega umočenog u čokoladu (Chocolate Covered Anything Day), a 10. siječnja Dan gorko-slatke čokolade!

    Kako biste dostojno proslavili ovaj dan, donosimo vam repet omiljene slastičarke Tee Mamut za čokoladni tart.

    ČOKOLADNI TART  (za otprilike 20 košarica promjera 8 cm)

    Prhko tijesto:
    200 g glatkog brašna
    110 g šećera u prahu
    1,5 g soli
    80 g bademova brašna ili
    mljevenih lješnjaka
    25 g kakaa
    150 g hladnog maslaca
    45 g bjelanjka

    Namelaka od mliječne čokolade:

    200 g mlijeka
    100 g glukoznog sirupa
    430 g vrhnja za šlag (sa 35% masnoće)
    4 g želatine u listićima
    350 g mliječne čokolade (sa 40% kakaa)

    Za prhko tijesto pomiješajte sve suhe sastojke (najbolje u samostojećem mikseru na najmanjoj brzini), a potom dodajte maslac na kockice. Miksajte dok ne postane mrvičasto. Dodajte bjelanjak i miksajte samo kratko dok se ne poveže. Zamotajte tijesto u prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena. Za izradu košarica bit će vam potrebni metalni ringovi koje treba namastiti prije oblikovanja tijesta. Tijesto ravnomjerno razvaljajte (s minimalnim dodavanjem brašna), izrežite krugove veće od veličine ringa i utisnite. Tijesto izbockajte i stavite u hladnjak na pola sata. Stavite ringove s tijestom na lim za pečenje obložen papirom za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite 10 do 15 minuta. Za namelaku namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite minimalno 10 minuta. Otopite čokoladu na pari (neka ne bude iznad 40 °C). Zagrijte mlijeko i glukozu, dodajte dobro ocijeđenu želatinu te prelijte preko otopljene čokolade. Na samom kraju dodajte hladno vrhnje i sve spojite štapnim mikserom. Ulijte u posudu, prekrijte prozirnom folijom direktno preko površine te ostavite preko noći (to je najvažniji korak). Namelaku stavite u dresir vrećicu i napunite košarice. Ukrasite razlomljenim komadima čokolade, možete staviti tostirane lješnjake ili bademe i pospite kakaom prije posluživanja.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...