Dalmatinski mentalitet isijava iz svih njezinih karikatura. Upoznajte Tisju koja je svoju slikarsku priču počela u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Splitska slikarica Tisja Kljaković Braić već godinu dana nasmijava svoje prijatelje karikaturama koje redovito objavljuje na društvenim mrežama. Iskren prikaz svakodnevnih bračnih situacija, koje su specifične za dalmatinski način života, odnedavno možete pronaći u knjizi karikatura ‘Oni’.

– Knjiga ‘U malu je uša đava’ izdana je prije tri godine. Tiskana je u tri navrata do sada, a prvi koji mi je reka da to nešto valja bija je Mosor, Milorad Bibić Mosor koji je knjizi i da’ ime.  To je priča o mom djetinjstvu, o mojoj baki i mom didu. Nova knjiga ‘Oni’ je knjiga karikatura koja se dogodila kao i sve šta radim – potpuno neplanski. Naime, kroz godinu dana zabavljala sam se nasmijavajući ljude svakodnevicom, a tako je nastao svojevrsni bračni priručnik u kojem su tipične bračne scene.  Stotinjak situacija koje su vam se dogodile ili koje će vam se sto posto dogodit – počinje priču Tisja.

Dalmatinski mentalitet doslovce isijava iz svih njezinih karikatura, a smatra da su Dalmatinci neposredniji, divljiji i opušteniji od ostatka Hrvatske.

– Kako je reka Arsen – ‘Možda jesu mrvu grezi ,al su dobre ćudi’ … Volim ja ovaj naš Amarcord, najveća mi je inspiracija. Iako, vidim po reakcijama da ovo šta stvaram prepoznaje i voli i ostatak Hrvatske i da se jednako tako pronalazi u tim sličicama. Sve je i kod njih isto, možda bokun tiše, ali je isto – smije se.

tisja (1)

Iako u stvarnosti situacije koje karikira dovode do ruba ludila, na crtežima ipak oduševljavaju. Karikature su joj zapravo ‘ispušni ventil’ od malih gricula od strane okoline.

– Kad sam stavila točku na knjigu shvatila sam da nam te sitnice zapravo čine život.  Žderemo se uglavnom oko gluposti, ali to uvik kasno saznamo. To šta sam sve nacrtala i tome se narugala ništa nije pomoglo da budem pametnija, jer svaki dan  idem ispočetka – pojašnjava.

Inspiraciju crpi iz vlastitog života, ali i okoline, odnosno prijatelja i najbližih.  Zanimalo nas je je li to recept za uspjeh?

– Pa sad ili je to manjak mašte ili mi se oko izoštrilo za detalje – ne znam . Ali, vatat ono svima poznato, a opet neprimjetno moj je fokus za sad – priča Tisja koja jednostavnim potezima olovke i duhovitim tekstom ekipu s Facebooka redovito ‘izuje iz cipela’. Kako kaže, svoje likove nije planirala, a o proširenju opusa likova još ništa ne zna.

Tisja iza sebe ima velik broj izložbi, a vole je u svim djelovima Hrvatske. Dolazak u Šibenik svakako nije isključen.

– Bilo bi mi drago, ali to ovisi o izdavačkoj kući Fraktura koja je objavila knjigu ONI. U Šibeniku sam nadavno imala i izložbu u prekrasnoj  Galeriji svetog Krševana . Ujedno sam tamo i počela, moj diplomski rad bila je izložba koju je organizira Pavle Roca u prostoru Galerije Matija. Sve vezano za  Šibenik ostalo mi je u lipom sjećanju – priča.

tisja (3)

Iako je jednom kazala kako je podcjenjivala jednostavne karikature, statistike i broj Facebook pratitelja pričaju drugačiju priču. Tisja je na koncu zaključila kako je najvažnije izvući – osjećaje.

– Cijelo moje slikarstvo bazira se na tome. Karikatura je, naravno, dospila do puno većeg broja ljudi nego što slikarstvo može. Ona je izašla iz okvira likovne publike, ali je za mene jednako važna kao slikarstvo iako sam je u startu podcijenila zbog lakoće s kojom sam je stvarala. Naravno, shvatila sam da nije mala stvar ljude nasmijat! Lako ih je rasplakat, al ajd’ ih nasmiji – govori Tisja.

Planova za budućnost – nema.

– Nema planova! Nikad ih i nije bilo …Ono šta mene bude veselilo to ću servirat i public  pa ako im se svidi… – zaključuje Tisja.

tisja (2)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.