" "
Više

    " "

    Čudotvorne chia sjemenke – superhrana broj jedan u svijetu

     

    Chia (čija) sjemenke mnogi nutricionisti smatraju čudesnom namirnicom, neki čak superhranom broj jedan u svijetu, jer sadrže dvaput više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina kod vegana i vegetarijanaca.

    Jedna chia sjemenka sadrži sve esencijalne aminokiseline – osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka i dvaput više kalija od banane, a odličan su izvor vlakana.

    banana chia

    Prehrambeni hit

    Chia sjemenke reguliraju probavu, preveniraju prejedanje, izvrsne su kod menstrualnih grčeva – bogate vitaminom A,D, K,E, te vitaminima B grupe osim vitaminom B12.

    Chia potječu iz Srednje i Južne Amerike, a danas se najviše prerađuju u Australiji, Meksiku, Boliviji, Gvatemali, Ekvadoru i Argentini. Većina sjemenki koje dolaze na naše tržište dolaze iz Perua gdje su ih prerađivali još prije tisuću godina, a kako rastu na nadmorskim visinama od 2000 do 2500 metara, povećava se i njihova hranidbena vrijednost zbog čega su i bogatije antioksidansima.

    U Velikoj Britaniji čija sjemenke su prehrambeni hit jer sadrže visoki postotak omega-3 masnih kiselina i dokazano snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak, te poboljšavaju san, pomaže u reguliranju apetita i podižu dobro raspoloženje.

    Za Asteke i Maje čija sjemenke (Salvia hispanica L.) su bile glavni izvor biljne hrane zajedno s kukuruzom, grahom i amarantom još 3500 godina prije naše ere. Od njih su proizvodili ulje, koristili ih kao osnovu za boje i ukrašavanje tijela, ali i u medicinske svrhe – za liječenje bolova u zglobovima i za poticanje lučenja tekućine.

    Nakon dolaska španjolskih konkvistadora čija je bila zabranjena, jer su je domoroci upotrebljavali u vjerskim ritualima i kao napitak koji daje snagu prije odlaska u borbu. No sjemenke su preživjele zablude osvajača i do danas nisu izgubile status visokovrijedne namirnice koja povećava fizičku izdržljivost i čuva zdravlje.

    chia-s

    Regulira šećer, sprečava ugruške

    Bogatstvo omega-3 masnih kiselina važno je za djelovanje krvožilnog sustava, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i sastojak su svih staničnih membrana na čijem se djelovanju temelje gotovo svi živčani i misaoni procesi, ali i sustav kretanja.

    Sjemenke chie na sebe vežu vodu i udvostručuju se, a najvažnije je to što namočene sjemenke olakšavaju prolaz druge hrane kroz probavni sustav i pomažu održavanju ravnoteže elektrolita u našem organizmu te stanice opskrbljuju dovoljnom količinom vode.

    Konzumiranje chie potiče i olakšava probavu, povećava apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, a povezuje se i s gubitkom viška kilograma jer potiču razgradnju masti i daju dugotrajan osjećaj sitosti, a imaju i nizak glikemijski indeks.

    Prednost pred lanom

    U velikoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Torontu istraživali su dugoročni utjecaj upotrebe čije kod oboljelih od šećerne bolesti. Rezultati su pokazali da čija pomaže u postizanju ravnoteže šećera u krvi, snižava krvni tlak i smanjuje sklonost bolesnika infekcijama.

    Pokazalo se da chia djeluje preventivno i protiv malignih oboljenja, smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, sprečava visoki krvni tlak, te olakšava menstrualne probleme i tegobe u menopauzi.

    Ove sićušne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju brojne prednosti pred drugim sjemenkama, osobito pred najjačim konkurentom lanom, koji se mora usitnjavati da bi dao optimalan učinak.

    Naime, chia u svakom obliku ima jednako visoku prehrambenu vrijednost i može se dugo čuvati, a da ne izgubi korisna svojstva. Prednost joj je i to što zapravo nema okusa, pa se može dodavati brojnim namirinicama, salatama, tostu, desertima, jogurtu, frapeima, te različitim tijestima kruhu, kolačima i pecivima.

    izvor: Slobodna Dalmacija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...