Djeluje na sve stanice i organe

Cink je važan mineral za ljudsko tijelo, ali pomaže li u prevenciji i liječenju Covida?

FOTO Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Cink je drugi najčešći mineral koji u tragovima pronalazimo u ljudskom tijelu, a djeluje na sve stanice i organe. Ovaj je mikronutrijent potreban za metabolizam, osjetilo okusa i mirisa, a posebno je važan za periode ubrzanog rasta poput ploda u trudnoći, dojenčadi te u djetinjstvu i pubertetu. Nedostatak cinka povezan je sa slabijim rastom, sporijim zacjeljivanjem rana i povećanom osjetljivošću na infekcije poput prehlade, piše TPortal.hr.

Trenutno ne postoje nikakvi nedvojbeni dokazi da cink može pomoći u borbi protiv novog koronavirusa.

– Nema znanstvenih dokaza da cink, bilo koji vitamin, mineral ili dodatak prehrani mogu spriječiti ili izliječiti Covid-19- izjavila je za NYT Carol Haggans, registrirana dijetetičarka i savjetnica u Uredu za prehrambene dodatke američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo.

Unatoč tome, prema metaanalizi sedam kliničkih ispitivanja kontroliranih placebom, pastile s cinkom mogu skratiti prehladu za trećinu. Za prehladu koja bi bez liječenja trajala oko šest dana, to je otprilike dva dana skraćenja. Međutim ne smije se čekati da nos pocrveni kako biste počeli uzimati cink – to je potrebno učiniti u roku od 24 sata od početka prehlade, odnosno od početka šmrcanja i kašljanja.

Cink se koristio za zacjeljivanje rana još od antičkih vremena, a mnogi dijetetičari ukazuju na važnost dobivanja hranjivih tvari prvenstveno iz hrane.

Kamenice su najbogatiji izvor cinka, a ima ga i u rakovima, jastozima, u peradi, orašastim plodovima i sjemenkama. I neke žitarice, grah i mahunarke imaju cinka, ali sadrže i fitate, spojeve iz biljaka i biljne hrane koji mogu spriječiti apsorpciju cinka i željeza. Vegetarijanci su skloni nedostatku cinka, kao i stariji ljudi, ovisnici o alkoholu, bolesnici s probavnim poremećajima i oboljeli od bolesti srpastih stanica.

Nema sumnje da je cink važan za ljudski organizam ,ali ipak za zaštitu od koronavirusa nosite masku, redovito perite ruke i držite se na udaljenosti od drugih.

Višpe pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: