Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.
Crohn je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok bolesti nije do kraja poznat, a pretpostavlja se da do nje dolazi uslijed kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Osim liječničke kontrole, osobe kojima je dijagnosticirana Crohnova bolest moraju prigrliti zdravije životne i prehrambene navike.
U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, tvrdi Petra Terner. Baš zato odlučila je pokrenuti blog To Live A Life (Živjeti život): Ja i gospodin Crohn, prenosi Zadovoljna.hr.
Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti – koji otkrivaju zanimljive detalje iz blogeričinog života.
Nas je osobito dojmio recept za zdraviju verziju cheesecakea u čaši, kojeg prenosimo u cjelosti s bloga To Live A Life Petre Tener.
Sastojci za četiri osobe:
- 100 grama petit-keksa
- 40 grama ghee maslaca
- 1,5 žlica šećera
- 250 grama svježeg sira
- sok od ½ limuna
- 50 grama mascarpone sira
- 40 gama šećera u prahu
- 1 čajna žličica arome vanilije
- 100 grama smrznutog šumskog voća
- malo meda
Priprema:
- Smrvite kekse, pomiješajte ih s jednom i pol žlicom šećera te s pročišćenim ghee maslacom. Kada dobijete sjedinjenu smjesu, rasporedite je na papir za pečenje te je ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.
Kada keksi porumene, izvadite ih van.
- Napravite nadjev za cheesecake dok se peče podloga. Izmiksajte svježi sir s limunovim sokom, šećerom u prahu te aromom vanilije. Na kraju umiješajte sir mascarpone i sve zajedno stavite u hladnjak na par minuta
- Od smrznutog šumskog voća, malo vode i meda napravite umak za cheesecake. Sve sastojke stavite u lonac i pustite da zavriju.
Kuhajte umak sve dok višak tekućine ne ispari.
- Složiti cheesecake kad se ohlade svi sastojci. Na dno čaše stavite kekse, zatim sirni nadjev i nekoliko žličica umaka od voća. Nastavite sve dok ne potrošite sastojke. Dobar tek.