Znanstvenici s južnokorejskog sveučilišta Chosun pronašli su proteine u kori bundeve koji se uspješno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije te suprimiraju razvitak gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena, pelenski osip djece i brojne druge tegobe.
Osim zbog svojeg ukusnog mesa, bundeve se uzgajaju i zbog sjemenki. Točnije, sjemenke su čak i nutritivno bogatije od samog mesa. Naime, sjemenke sadrže masti (45%), bjelančevine (oko 25%) i ugljikohidrate (oko 18%). Bogate su vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem, kalcijem.
Energetska vrijednost sjemenki je do dvadesetak puta veća od energetske vrijednosti mesnatog dijela bundeve (467 kalorija na 100 grama), a sjemenke sadrže i niz drugih korisnih sastojaka: celulozu, pektine, fitosterin, fitin, salicilnu kiselinu i dr. Sjemenke bundeve su sredstvo protiv crijevnih parazita, a preporučuju se i kao učinkovito i neškodljivo sredstvo protiv dječjih glista.
Danas su u supermarketima i na tržnicama bundeve različitih tipova sveprisutne i vrlo pristupačne cijenom. Najčešće su nam dostupne ove sorte:
- hokkaido bundeva
- kabocha bundeva
- butternut bundeva
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.