Više

    Brza juha od graha: Najlakši recept za slasno toskansko jelo od jeftinih sastojaka

     

    Toskanska juha s grahom ukusno je jelo koje se u Italiji, ali i diljem svijeta jede u hladnijem dijelu godine. Riječ je o gustoj juhi od graha i korjenastog povrća koja ima tisuću varijanti, a obično se poslužuje s tostiranim starim kruhom, piše Punkufer.

    U klasični recept obično ide sitno ili krupnije nasjeckano povrće, no ako ga pretvorite u pastu prije termičke obrade značajno ćete si skratiti vrijeme pripreme.

    Sastojci za 4 osobe:

    • 1 konzerva bijelog graha od 800 ml
    • 1 litra pilećeg temeljca
    • 1 mrkva
    • 1 stapka celera
    • 1 luk
    • 2-3 češnja češnjaka
    • 3 žlice milerama ili kiselog vrhnja
    • ½ limuna
    • ½ čajne žličice suhog timijana
    • ½ čajne žličice ružmarina
    • sol i papar po želji
    • biljno ulje za pirjanje
    • lovorov list

     

    Priprema toskanske juhe s grahom:

    1. U blenderu izmiksajte luk, češnjak, mrkvu i celer s malo vode u pastu.
    2. Na malo biljnog ulja propirjajte tako dobivenu pastu dok ne ispari sva voda.
    3. U lonac dodajte procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve te sve zajedno prelijte s pilećim temeljcem.
    4. Začinite juhu sa soli, paprom, timijanom i ružmarinom.i lovorovim listom. Pustite da se juha kuha na umjerenoj temperaturi otprilike 10 do 15 minuta dok se ne sljube svi okusi.
    5. Pred kraj kuhanja juhu izblendajte štapnim mikserom te dodajte kiselo vrhnje ili mileram te sok pola limuna. Posolite i popaprite još jednom ako je to potrebno.
    6. Juhu poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti...

    Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

    Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La...

    Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

    Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa...

    OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

    Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

    Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...

    NAJNOVIJE

    Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti rođendan

    Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

    Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La Dalmazia Desritta

    Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

    Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa i elektronike

    OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

    Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

    Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...