'Waldeinsamkeit'

Bijeg od stresa: Zdrava navika kojom Nijemci čeliče živce tijekom pandemije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Waldeinsamkeit njemačka riječ za uživanje u samoći šume tijekom pandemije se koristi više nego ikada prije. Potreba za svježim zrakom, odmorom od stresa i vlastitih misli Nijemce vodi u Schwarzwald, na sjever u gorje Harz, bavarske nacionalne parkove, ali i u druge dijelove zemlje u kojima ima dovoljno zelenima za osamu pod krošnjama, piše Punkufer.hr.

Waldeinsamkeit je baš kao i wanderlust (želja za putovanjem) ili fernweh (čežnja za dalekim krajevima) jedna od njemačkih riječi koje gađaju u srž. Višak slobodnog vremena, kao i previše vremena provedenog kod kuće zbog pandemije budi želju za odlaskom u prirodu, što potvrđuju i istraživanja.

Studija Europskog šumarskog instituta u Bonnu pokazuje kako šume Sjeverne Rajne-Vestfalije bilježe ogroman porast posjetitelja u posljednjih godinu dana. Prema podacima istraživanja, većina zaljubljenika u prirodu odlazi u šumu kako bi osjetili mir.

Pronalazakmira u šuminavika je koju toplo pozdravljaju i liječnici, stoga ne čudi da sve više ljudi prakticira waldeinsamkeit, odnosno povezanost s prirodom i samim sobom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.