Belgijska avantura Šibenčanke Lorene: ‘Kad si daleko od doma i pranje suđa s prijateljima znači jako puno’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenčanka Lorena Ujević, studentica poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, trenutačno boravi u belgijskom gradu Gentu u sklopu Erasmusa.

Belgija je bila njezin prvi odabir s obzirom da je dvije godine učila nizozemski jezik te ga je htjela usavršitit u zemlji nizozemskog govornog područja, a to su bile Nizozemska i Belgija.

– Izbor je pao na Belgiju koja je imala jednogodišnji program, dok su svi programi u Nizozemskoj bili jednosemestralni. Također, Belgija je u samom ‘centru Europe’ te je izvrsno povezana s ostalim zemljama. Bila sam u Belgiji 10-ak puta prije preseljenja, tako da sam znala kakve mi se sve mogućnosti pružaju. Odluku nije bilo teško donijeti, a velika zahvala naravno ide i mojoj obitelji, prvenstveno roditeljima i bratu koji me svakodnevno obasipaju neizmjernom podrškom i ljubavlju – priča nam Lorena koja će u Belgiji provesti godinu dana.

l1

Prva dva mjeseca su iza nje, a dojmovi su više nego pozitivni. Zemlja je prekrasna, kako nam kaže, no postoji velika razlika između nizozemskog (Flandrija) i francuskog (Valonija) dijela zemlje jer je veća razina poslovne aktivnosti smještena u sjeverni, razvijeniji dio države. Također, skoro svi veći i zanimljiviji gradovi leže u sjevernom dijelu zemlje.

– Gent je jedan od većih belgijskih gradova, te pravi studenti grad s otprilike 70 tisuća studenta. Sveučilište na kojem studiram je najbolje belgijsko sveučilište i nalazi u prvih 60 svjetskih sveučilišta. Princip rada je drugačiji nego u Hrvatskoj. Iz većine kolegija imamo grupne radove koji iziskuju velike količine istraživanja, truda i rada. Teme su aktualne i zanimljive te zahtijevaju kreativnost i privrženost radu.  No, jednom kad ste u grupi s ljudima iz svakog kraja svijeta, različitih kultura i pozadina, sve postane lakše i zanimljivije. Velika većina profesora zahtjeva od studenata da sudjeluju tijekom predavanja, pitajući ih za njihova mišljenja. Još jedna velika razlika je u ‘tehnološkom napretku’. Svi studenti na predavanja nose laptope, tablete, a predavaonice su opremljene modernom opremom te rijetko koja ima klasičnu ploču s kredom i spužvom – opisuje kakva je situacija na tamošnjim fakultetima.

l

U Zagrebu stan dijeli s najboljom prijateljicom Majom i to, otkriva, ne bi mijenjala ni za što na svijetu, ali otkad je krenula na fakultet razmišljala je kako bi barem jednu godinu htjela iskusiti život u domu. San joj se ispunio upravo u Belgiji gdje živi u domu koji je smještenu kampusu.
– Na kampusu u kojem živim postoje 4 doma samo za međunarodne studente, te još 4 za belgijske studente. Svi domovi su međusobno povezani malim mostićima te su udaljeni maksimalno 2 minute hoda. Svaki student ima sobu od otprilike 15 četvornih metara, s privatnim kupatilom dok se kuhinja dijeli s ostalim studentima na katu. Postoji i velika zajednička soba koja nam je kao dnevni boravak doma. U njoj imamo društvene igre, stolni nogomet, te nam uglavnom služi za zabavu, druženje i pisanje grupnih projekata, ali kada dođe vrijeme ispitnih rokova postaje prava radna soba – opisuje Lorena.

l3

S obzirom da je Belgiju upoznala kroz proteklih nekoliko godina znala je što je očekuje, a dok je tamo koristi priliku te putuje u obližnje zemlje kada uhvati slobodnog vremena. Karte se mogu naći po izrazito jeftinim cijenama, a na nju pozitivno djeluje promjena  okoline na barem dan ili dva. Belgijanci su kao narod jako pristupačni, druželjubivi i uvijek spremni pomoći, otkriva nam, ali svoju budućnost u ovoj zemlji još uvijek ne planira.
– Ne planiram svoju budućnost previše unaprijed tako da je još rano govoriti o tome. Želja i prioritet mi je završiti fakultet u roku te usavršiti nizozemski jezik. Nakon toga bih voljela započeti poslovnu karijeru u Hrvatskoj, ali bih željela i dio karijere provesti vani stječući nova znanja, vještine te životno i poslovno iskustvo.

Život u drugoj zemlji je iskustvo koje pruža mogućnost upoznavanja različitih ljudi sa svih strana svijete, a svaki dan donosi nešto novo.

lorena ujevic

– Svaki dan imam priliku upoznati nekog novog, naučiti par riječi na njihovom jeziku te slušati njihova dosadašnja životna iskustva. I bez obzira koliko god smo različiti, svi smo na kraju jednaki. Male stvari, kao što su zajedničko kuhanje, pranje suđa ili kartanje s prijateljima nakon večere, znače jako puno kad ste daleko od doma- zaključuje Lorena.

Foto: Privatni album/Marija Laća


Pratite nas i na društvenim mrežama: