Ako je vaša email adresa na ovom popisu, promijenite lozinku odmah!

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zloćudni spambot podrijetlom iz Nizozemske sakupio je 711 milijuna adresa koje koristi za širenje spama, kao i opasnog softvera za krađu bankovnih podataka

Najgori dio priče je da se pored adresa na vrlo dostupnom serveru nalazi i ogromna baza lozinki. Ovo uznemirujuće izvješće dolazi nam iz Benkowa, sigurnosne kompanije smještene u Parizu.

O čemu se radi i što činiti?

Ime zloglasnog spambota je Onliner, a on je samo komadić veće malware operacije koja pokušava zaobići filtere spama – ona koristi iskopane emailove i lozinke kako bi pronašla nove žrtve za napade malwareom. Kako bi provjerili nalazi li se vaša adresa na listi ukradenih, posjetite haveibeenpwned.com – antihakersku stranicu koja već dugo vremena arhivira pokušaje napada na privatnost.

Ako vidite lozinku ili kombinaciju emaila i lozinke na listi, prestanite ju koristiti i promijenite ju za svaki slučaj. Ako uočite sumnjive email poruke zamaskirane kao račune, ne otvarajte ih zato jer se radi o zlobnom malwareu stvorenom da ukrade vaše bankovne podatke, piše tportal.

Što kažu stručnjaci?

Voditelj Haveibeenpwneda Troy Hunt prokomentirao je incident rekavši da se radi o ‘najvećoj količini podataka koje je ikad uploadao na HIBP. Samo da dobijete ideju o koliko se adresa radi, recimo da ih ima više od sveukupnog stanovništva Europe.’ Naslov na upozorenju nalaže: ‘Zlobni softver spremljen na lokaciji temeljenoj na serveru smještenoj na IP adresi u Nizozemskoj koja sadrži velik broj osobnih informacija’.

‘Riječ je o sveukupno 711 milijuna jedinstvenih adresa od kojih je velik broj povezan s ispravnom lozinkom’ komentira Hunt. Sigurnosni stručnjaci trenutno surađju sa vlastima Nizozemske kako bi ugasili zloglasne servere, a vama predlažemo da provjerite nalazi se vaš email na Onlinerovoj listi.


Pratite nas i na društvenim mrežama: