BAJKOVITI GOOGLE: Današnji Doodle posvećen našem djetinjstvu

Najveći internetski pretraživač Google današnji je Doodle posvetio bajkama, točnije jednom autoru čija su djela obilježila naše djetinjstvo, ali i zreliju dob.

Charles Perrault rođen je na današnji dan 1628. godine, a zahvaljujući njemu ‘upoznali’ smo Mačka u čizmama, Matovilku, Ljepoticu i njezinu ‘lošiju polovicu’ i strašnog Modrobradog.

Nakon nekoliko trenutaka shvati da je cijeli pod pokriven zgrušanom krvlju, na kojoj su ležala tijela nekoliko mrtvih žena poredana uza zid. Sve su one bile žene kojima se Modrobradi oženio i nakon toga ih ubio, od prve do zadnje. Pomisli da će umrijeti od straha, a ključ, koji je izvukla iz brave, ispadne joj iz ruke… Zariše svoje mačeve u njegovo tijelo i ostaviše ga mrtva. Sirota je žena bila toliko preplašena da nije imala dovoljno snage ni da ustane i pozdravi braću… – možda Vam se čini da su ovo prizori iz nekog horor filma, ali nisu. Riječ je samo o Modrobradom, bajci koja bi mogla izazvati noćne more djeci i zastoj srca kod onih malo starijih.

Priče koje je pisao imala su uporište u narodnim pričama, a neke od njih su preuzela braća Grimm, nešto poznatiji širem pučanstvu.

Osim već spomenutih djela, Charles je iza sebe ostavio i ‘Priče majke guske’, zanimljive po tome što su se tu nalazile priče iz nižih slojeva društva koje je autor potom prilagodimo višim slojevima.

Charles Perrault umro je 16. svibnja 1703. godine u Parizu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.