Za vrhunsku analizu pobrinut će se Vinoplod Vinarija

Svakom vinaru, ali i zaljubljeniku u vino, analiza proizvoda bitna je već od same berbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vinoplod Vinarija od ove godine nudi usluge analize vina, a na taj način omogućili su svim vinarima u našoj županiji da taj, najvažniji dio u procesu proizvodnje kvalitetnog vina, obave na nivou i unutar svoje županije.

Iznimno nam je drago što od ove godine nudimo uslugu analize vina jer smo na taj način omogućili vinarima iz naše županije da dobiju kvalitetnu uslugu, a samim time što analizu mogu obaviti unutar svoje županije, uštedjeli smo im vrijeme i troškove. Više od prihoda, u ovoj priči nas veseli naše povezivanje i razmjena informacija na području proizvodnje vina – kazali su u Vinoplodu.

Zašto je važna analiza vina?

Za svakog vinara i ljubitelja, odnosno zaljubljenika u vino,  vrlo je važno znati što se događa sa njegovim vinom. Jer ipak, vino je živi medij, koji neprestano prolazi različite procese. Zbog toga je adekvatna kontrola vrlo bitna, a na taj način dolazimo do važnih podataka o osnovnim parametrima koji su nam značajni za sam proizvod.

Metode koje se koriste prilikom analiza vina su određene Zakonom o vinu, dok za svaku metodu postoje točno utvrđene granice koje nam ukazuju na kvalitetu.

Najvažniji parametri koji se analiziraju u vinu su reducirajući šećeri, ukupna kiselina, hlapiva kiselina, sumpori, alkoholna jakost, pepeo,ukupni  ekstrakt te pH.

U samim početcima proizvodnje, od berbe, vrlo nam je važno znati količinu šećera u našem grožđu odnosno  moštu, a sukladno tome znamo i koliki postotak alkohola očekivati u konačnom proizvodu.

Nadalje, redovita kontrola nam otkriva kako napreduje ali i detektira vrijeme kada je završen proces fermentacije. U ovoj fazi, u slučaju nekih zastoja vrenja, možemo na vrijeme reagirati i spriječiti neželjene posljedice,a to možemo jedino redovitom kontrolom našeg mošta.

Kiseline također imaju važnu ulogu u vinu, one  mu daju svježinu I utječu na sam proces starenja vina. Tako da je bitno u vinu voditi kontrolu kretanja kiselina. Kiseline se prirodno javljaju tijekom uzgoja grožđa i kao dio fermentacijskog procesa. Prirodne kiseline imaju najsvježiji, najčišći kiselinski okus. U tu skupinu spadaju vinska, jabučna i limunska.

Vinska kiselina je glavna kiselina u grožđu i ona je komponenta koja potiče svjež okus i graciozno starenje u vinu. Umjerena količina kiselosti u vinima dolazi od jabučne kiseline, što doprinosi voćnom okusu. Najmanje poželjna kiselina u vinu je octena kiselina koja je najzastupljenija kiselina od svih hlapivih kiselina prisutnih u vinu.

Kada je prisutna u količini većoj od Zakonom propisane, nominalne količine, daje vinu kiselkast ili octenasti karakter i miris.

Tijekom školovanja i njege vina, potrebno ga je periodički kontrolirati, a posebno je važno kušati vino jer razni postupci dovode do malih promjena nekih parametara, tako da nam ponekad sam miris vina može ukazati na neki problem.

Kod zaštite vina, veliku ulogu ima SO2. Da bi vino mogli pravilno zasumporiti potreban nam je točan podatak o količini sumpora koji je u vino dospio još od berbe samoga grožđa. Tek kada znamo taj podatak možemo pravilno zaštititi vino.

Kada smo upoznati sa sadržajem svih komponenti našeg vina, kada znamo sve potrebne fizikalno kemijske parametre, možemo adekvatno reagirati ili primijeniti neko sredstvo kako bi na kraju dobili vrhunski, ispravan, siguran i kvalitetan proizvod.

Ukoliko trebate uslugu analize vina, na ulazu u Vinariju možete ostaviti svoj uzorak te popuniti obrazac u kojem ćete označiti parametre koji su vam potrebni.

Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte laboratorij Vinoploda na broj telefona  091/265 5119 radnim danom od 8 do 14 sati.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.