Zeleni grad za zeleniji Šibenik

Spriječimo nastajanje otpada: Kompostirajmo, razvrstavajmo i pravilno odlažimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kompostiranjem biootpada, razvrstavanjem i pravilnim odlaganjem učinit ćemo najviše moguće u spriječavanju nastanka i smanjenju količine otpada jer otpad koji nastaje u kućanstvu čini znatni dio u ukupnom proizvedenom otpadu.

– Otpad svakog kućanstva obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, biootpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike, otpadno staklo i otpadni metal… Promjene u našim životima i potrošačkim navikama mogu pridonijeti sprječavanju nastanka ili smanjivanju nastanka otpada. Upravo ta dva cilja znače pozitivan korak u zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa, ali istovremeno znače i uštedu u vašem kućnom budžetu – poručuju iz Zelenog grada Šibenik.

Čak trećinu otpada koji stvaramo moguće je izbjeći promišljanjem o smanjenju potrošnje, a tu će nam pomoći poznavanje reda prvenstva gospodarenja otpadom.

1.Spriječavanje nastanka otpada
2.Ponovno korištenje
3.Priprema za ponovnu uporabu
4.Recikliranje
5.Energetska oporaba
6.Zbrinjavanje

Prema redu prvenstva gospodarenja otpadom prioritet je sprečavanje nastanka otpada, potom slijedi priprema za ponovnu uporabu, zatim recikliranje te drugi postupci oporabe otpada, postupak zbrinjavanja otpada, koji uključuje odlaganje otpada na odlagalište, najmanje poželjan postupak gospodarenja otpadom.

Spriječimo nastanak otpada

Ponovna uporaba proizvoda ili otpada ima pozitivne učinke na okoliš – sprječava onečišćenje vode, tla i zraka, štedi materijal i energiju i stvara uštede u kućanstvu.

– Kružno gospodarstvo uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna, duža vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljujemo životni vijek proizvoda te istovremeno smanjujemo količinu otpada – pojašnjavaju iz Zelenog grada i nude nekoliko savjeta za spriječavanje nastanka otpada.

-Poklonite drugima stvari koje više ne želite, umjesto da ih bacite
-Kupujte stvari koje su vam potrebne, kupujte proizvode u rinfuzi
-Pri odlasku u kupnju koristite platnene vrećice koje su dugotrajnije i ekološki prihvatljive, a ne plastične
-Upotrebljavajte posude od stakla koje je moguće oprati, a ne plastične posude koje se bacaju.

Kompostirajmo biootpad !

Kompostirajmo biootpad, jer kompost je produkt biološke razgradnje biootpada koji služi kao korisni dodatak tlu.

Pri kompostiranju nastaje plodni humus koji hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu i pogoduje rastu biljaka. Sirovinu za kompostiranje lako ćemo pronaći u svakom kućanstvu jer ona čini trećinu kućnog otpada.

Kako pravilno kompostirati saznajte iz članka na ovome LINKU.

Ispravno razvrstavajte i odlažite korisni otpad!

Jedna od najvažnijih, a početnih obveza je odvojeno sakupljanje otpada na način da se otpad odvaja prema njegovoj vrsti i svojstvima kako bi se olakšala obrada i sačuvala vrijedna svojstva otpada.

Upute za pravilno razvrstavanje i odlaganje korisnog otpada kao i raspored odvoza glomaznog otpada po gradskim četvrtima i mjesnim odborima možete proučiti na ovom LINKU.

U Zelenom gradu Šibenik trude se nuditi najbolju uslugu građanima, a paralelno im pružiti sve potrebne informacije kako bi zajedno ostvarili cilj za zeleniji okoliš i zdraviji život. Stoga, smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada, ponovno upotrijebimo stvari kada je to moguće, reciklirajmo otpad koji nastane, – jer na taj način čuvamo okoliš i štedimo energiju.

Od sredine travnja Zeleni grad je pojačao svoj vozni park specijalnim komunalnim vozilom za odvojeno prikupljanje otpada koje već obilazi zelene otoke i prikuplja korisni otpad. Inače, to vozilo nabavljeno je uz sufinanciranje od 83,8 posto u iznosu od 1.050.770 kuna iz Kohezijskog fonda Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

– U okviru istog projekta provedene su i edukativne aktivnosti kroz izradu 30 tisuća letaka čija je distribucija na adrese građana Šibenika i Bilica počela 12. travnja ove godine i bit će kontinuirano nastavljena do kraja provedbe projekta. Također, planiramo u svibnju posjet Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac kako bi u suradnji s osobljem Centra toj osjetljivoj skupini na prilagođen način predstavili važnost odgovornog gospodarenja otpadom – najavljuju iz Zelenog grada.

– Cilj nam je educirati i informirati građane na području Grada Šibenika i povećati svijest o potrebi osobnog doprinosa građana Šibenika i njihove uloge u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, povećanje odvojenog prikupljanja otpada, kućnog kompostiranja i ponovne uporabe, te na kraju smanjenju miješanog komunalnog otpada iz kućanstva koji se odlaže na odlagalište Bikarac – poručuju iz Zelenog grada Šibenik.

Za sve informacije nazovite broj telefona 022/332-325 ili pošaljite upit na info@zeleni-grad.hr.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.