Koliko vam se puta dogodilo da pregledavajući Instagram naletite na fotografije predivno uređenih slastičarni u Parizu, Londonu ili New Yorku i sa sjetom pomislite kako je šteta što nešto takvo nema kod nas? E pa čekanju je došao kraj jer Šibenik je postao bogatiji za slatki kutak u kojem možete pojesti ukusne i nadasve fotogenične kolače iza kojih stoji samouka slastičarka Antonia Drezga.
Antonia je ljubav i strast prema slatičarstvu otkrila još u ranoj fazi svog adolescentskog životnog doba, a ljubav prema slasticama se rodila u bakinoj i maminoj kuhinji.
– Od trenutka kada sam shvatila da je slastičarstvo moj poziv i moja strast, nastala je i sama ideja o otvaranju vlastite slastičarnice. Tada je to, naravno, još bio samo san i ideja, a danas evo, na moju veliku radost, taj san se i ostvario. Budući da sam rođena u Šibeniku, velika mi je želja bila podijeliti svoju ljubav i strast s gradom s kojim živim i kojem pripadam – otkriva nam Antonia koja je ljupku slastičarnu Yum otvorila zajedno sa s momkom Aleksejem.
Mladi par imao je želju stvoriti slatki kutak modernijeg pristupa gastro slastičarske ponude u gradu, stvoriti prijateljski i domaći ambijent u kojem će imati prilike podijeliti svoju strast i ljubav prema slatkom s brojnim ljubiteljima slatkog.
– Gradu smo htjeli dati nešto novo i drugačije, a ako time možemo utjecati na razvitak njegove ponude, privlačnosti i ljepote, vizija i misija je i više nego uspješna. Potrudit ćemo se prenijeti dašak osobnosti, kreativnosti i ljubavi prema svijetu slatkog onako kako to proizlazi iz primjera samouke osobe koja je svoj život posvetila svom kreativnom izražavanju na tanjuru sama uz primjere ljudi pored sebe i razno raznih svijetkih poznatih chefova. Želimo da ljudi osjete kako je svaki kolač rezultat življenja jednog sna i kako svaki priča svoju posebnu i unikatnu slatku priču – objašnjavaju nam.
U svojoj misiji su uspjeli jer Yum je u kratkom periodu postao glavna tema razgovora Šibenčana, a maštovite kreacije glavna zvijezda svih društvenih mreža.
Svaki kolač priprema se ručno, a svi recepti autorsko su djelo mlade slastičarke. Umjetnih praškova nema, a u ponudi imaju osam kolača koji osvajaju izgledom i okusom, pa tako gosti mogu birati između torte od pistacio kreme, želea maline i kreme cvijeta ruže, choux tijesta, moussea od lješnjaka te chantillyja od lješnjaka, curda marelice, kreme od karamele i vanilija biskvita, a jedna od najzanimljivijih namirnica koja se može pronaći u Antonijinoj kuhinji su prirodne boje u obliku cvjetića koje krase i dekoriraju slastice, a dolaze iz Belgije. Ponuda će se s vremenom mijenjati, a Antonia i Aleksej posebno izdvajaju kolač u obliku šibenske kape. Najpoznatiji tradicionalni šibenski suvenir i najpoznatija hrvatska inačica crvene kape, Šibenska kapa, bit će dostupna svim ljubiteljima autentičnosti i tradicije grada Šibenika.
– Ideje za recept dolazile su s godinama učenja, prakse, osmišljavanja i istraživanja. Budući da sam samouka i iza sebe nemam slastičarsku i kulinarsku profesionalnu podlogu, sve sam recepte osmišljavala testirajući okuse i probavajući razno razne kombinacije. Oduvijek sam htjela više. Gledajući sve te prekrasne kreacije poznatih slastičara diljem svijeta i njihovih remek djela, znala sam da je to ono što želim, što me zanima i ispunjava i to me guralo naprijed da se usavršim do te mjere kada će moja najvjernija publika, moja obitelj i prijatelji, prepoznati kvalitetu kolača i tim činom svjesno ili nesvjesno ‘odobriti’ moj novi recept – objašnjava mlada slastičarka koja inspiraciju crpi svugdje, od ljudi i prirode koja ju okružuje do interneta.
Yum slastičarna uređena je u prozračnom chabby stilu zahvaljujući kojem se gosti osjećaju kao da su kod kuće. Cijeli interijer i vanjski štekat uredili su sami prema vlastitoj zamisli, a cijelu priču su zaokružili s dizajnerskim šalicama i tanjurima. Ono što ovu ljupku slastičarnu čini još posebnijom je i kutak za djecu neposredno pokraj vanjskog štekata.
– Budući da je prostor kao takav već imao kutak namijenjem istom, doradili smo malo površinu, dodali bojice kao i sve ostale detalje kako bi djeci sjedenje na kavi učinili zabavnijim i kako bi im pružili nešto što ih veseli i raduje te s druge strane kako bi omogućili roditeljima da uživaju svoj trenutak bezbrižnije ili kako mi to volimo reći ‘u miru’- otkriva nam Aleksej.
Slatku priču zaokružuje i priča iza imena slastičarne za koje je zaslužna jedna trogodišnjakinja.
– Naziv Yum nastao je sasvim spontano i slučajno. Jedan dan smo se okupili s našim dragim prijateljima i obitelji te smišljali raznorazne nazive. U nastojanju da odaberemo jedan od mnogobrojnih ideja, u jednom trenutku trogodišnja kćerka moje prijateljice, jedeči kolačić izustila je riječ –NJAM. Na naše oduševljenje, sasvim nam je nevino i nesvjesno dala odgovor na naše glavno pitanje. Od tog trenutka odlučili smo ili bolje rečeno Bepina je odlučila, da će se slastičarnica zvati YUM -otkriva nam Antonia sa smješkom.
Gosti će osim u ukusnim kolačima u Yum Pastry Shopu moći uživati i u svježe cijeđenim sokovima, vrućoj čokoladi i posebnoj ponudi svježih kroasana u kombinaciji s kavom, a novi slatki kutak u Šibeniku možete pronaći na adresi Božidara Petranovića 8 (ex Castello) svakim danom od 8 do 23 sata te nedjeljom od 9 do 14 sata, možete ih kontaktirati putem e-maila pastryum@gmail.com ili broja mobitela 099 684 9575 te ih pratite na Facebooku i Instagramu.