Za ljepši i zeleniji Šibenik

FOTO Sve ljepši: Perivoj Luje Maruna kod Gospe van Grada dobio novo ruho

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenska tvrtka ‘Zeleni grad’ za ljepši i zeleniji Šibenik dala je novo ruho perivoju Luje Maruna, a sa sadnjom sezonskog cvijeća u okviru akcije ‘Zasadi cvijet za još lijepši Šibenik’ započeli su krajem travnja. Perivoju smještenom uz crkvu Gospe van Grada glavna je atrakcija fontana sa ribicama i kornjačama, o čemu Zeleni grad posebno brine.

– 2021. godine pristupili smo rekonstrukciji perivoja na način da smo ugradili automatski sustav navodnjavanja sa rasprskivačima i kap po kap na svim hortikulturnim površinama, ponovno posijali sve površine, nadosadili biljne vrste da upotpunimo perivoj, uredili klupe i napravili nove cvjetne gredice – kazali su iz Zelenog grada.

U perivoju postoji nekoliko vrsta drveća, grmova i trajnica od kojih su neki posađeni odmah nakon II. svjetskog rata kada krajobrazno uređenje Šibenika doživljava svoj procvat.

Fra Stjepan Alojzije (Lujo) Marun, rođen u Skradinu po kojem perivoj i nosi ime bio je hrvatski franjevac i misionar, utemeljitelj hrvatske arheologije. Osnovao je i prvi arheološki muzej u Hrvatskoj, u Kninu.

Inače, u okviru svibanjske akcije ‘Posadi cvijet za lijepši Šibenik’ u Ulici Vladimira Nazora zasađeno je 100 sadnica Pelargonija, 200 sadnica Gazania i 50 trajnica Grevillea. Na Obali dr. Franje Tuđmana zasađeno je 700 sadnica Begonia semperflorens i 300 sadnica vodenike. Nakon što su njihovi radnici već posadili brojne sadnice sezonskog cvijeća i trajnica na šibenskim zelenim površinama, Zeleni grad je dio sadnica podijelio i građanima. i to oko dvije tisuće sadnica.

 

 

 

 

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: