Vrijedan gotovo pola milijuna kuna

FOTO Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt ‘Eko regija’Foto: Promo
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U sklopu projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ u Osnovnoj školi Pirovac i Osnovnoj školi Vodice – Područni odjel Tribunj prošli su tjedan održane radionice na temu održivog gospodarenja otpadom. Na radionicama u Tribunju i Pirovcu ukupno je sudjelovalo oko 90 djece u dobi od 6 do 15 godina, zajedno s nastavnim osobljem.

Radionice u trajanju od dva školska sata održali su animatori iz Ekološke udruge Krka-Knin koji su djeci na zanimljiv i pristupačan način približili problematiku gospodarenja otpadom te objasnili kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju. Djeca su u sklopu radionica ispunjavala radne listiće izrađene u sklopu projekta te oslikavala platnene vrećice pa je tako svako dijete dobilo jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Učenici nižih razreda na poklon su dobili i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji su za pregled i preuzimanje dostupni na poveznici publikacije u sklopu web stranice projekta www.ekoregija.hr. U sklopu radionica, nastavnom su osoblju prezentirani moduli s tematskim cjelinama vezanima uz održivo gospodarenje otpadom s očekivanim ishodima učenjima te upute za korištenje i prijedlozi za uključivanje u nastavu.

Reakcije učenika i nastavnog osoblja pozitivne su, pa tako ravnateljica Osnovne škole Pirovac, gđa. Marina Erak, ističe kako su djelatnici i polaznici škole vrlo zadovoljni dostavljenim materijalima, ali i samim izvođenjem radionice. Erak naglašava kako su učenici pokazali zavidno znanje o održivom gospodarenju otpadom te bili vrlo kooperativni i angažirani, a dodala je i kako su pojedini učenici bili zadubljeni u aktivnosti radionice do te mjere da su zaboravili doručkovati.

Voditeljica Područnog odjela Tribunj, Iris Popić, dijeli mišljenje o radionici.

– Jako smo zadovoljni svime: i materijalima i samom radionicom. Učenici već mnogo toga znaju i ovu su priliku iskoristili za demonstraciju svog znanja, a poseban im je gušt bio pokazati znanje o gospodarenju otpadom pred novim osobama. Ovakve su akcije dobrodošle, djeca vole promjenu i možemo reći da je osvježenje kroz praktičan rad doći do novih informacija, upoznati nove osobe i komunicirati s gostima. Nadamo se da će ovakvih radionica biti što više te da ćemo biti uključeni i u druge slične projekte – istaknula je Popić.

U dječjem vrtiću ‘Maslina’ u Tribunju isti su dan podijeljene didaktičke igračke na temu gospodarenja otpadom i bojanke za djecu te je održana obuka edukatora na kojoj su edukatorima dostavljeni moduli s tematskim cjelinama za izobrazno–informativne materijale (didaktičke igračke i bojanke) za predškolsku djecu o održivom gospodarenju otpadom. Obuka edukatora u dječjem vrtiću ‘Mendula’ u Pirovcu održat će se u narednim danima, a obuke edukatora i radionice za edukatore i djecu Knina i Vrgorca bit će održane ovaj tjedan.

Podjela materijala za školarce i predškolce kao i održavanje radionica zadnja su aktivnost projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kn, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969% ukupno prihvatljivih troškova.

Cilj projekta ‘Eko regija’ je informirati i osvijestiti stanovnike Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta što bi, u konačnici, trebalo rezultirati smanjenim količinama otpada, naročito komunalnog.

Nositelj projekta je Grad Knin, a projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo, a završetak provedbe predviđen je za 31. siječnja 2020. godine.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.