Niz događanja, konferencija i radionica

Aktivno uključivanje građana u demokratske procese EU: Razvojna agencija ŠKŽ postala dio mreže EUROPE DIRECT

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije postala je dio europske mreže EUROPE DIRECT centara, a u petak , 21. svibnja, održat će se predstavljanje tog projekta na razini Šibensko-kninske županije u konferencijskoj dvorani ABC Centra.

– Misija EUROPE DIRECT-a je da proaktivno i kontinuirano surađuje s građanima kako bi se proširio osjećaj odgovornosti za europski projekt. Ovaj projekt omogućiti će JU Razvojnoj agenciji ŠKŽ da nastavi svakodnevno komunicirati s građanima promičući europske vrijednosti i jačajući svijest o važnosti aktivnog uključivanja u europske demokratske procese, a i slušati očekivanja građana i omogućiti im davanje povratnih informacija institucijama EU-a- kazali su iz Razvojne agencije ŠKŽ.

Tijekom provedbe projekta, EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije organizirat će niz događanja, konferencije, dijaloge s građanima i radionice putem kojih će nastojati informirati i educirati građane naše županije o njihovim pravima i mogućnostima unutar Europske unije kao i približiti rad institucija Europske unije i njihov način djelovanja. Također, za vrijeme svog djelovanja blisko surađivati s predstavništvima Komisije i Europskog parlamenta u državama članicama u svrhu promicanja komunikacije i koordinacije među njima.

Osim informiranja i uključivanja građana u demokratske procese, EUROPE DIRECT  promiče intenzivnije odnose s lokalnim medijima i prenositeljima informacija, svijest o osjetljivim temama unutar EU na lokalnoj razini i edukaciju o europskim vrijednostima i procesima u školama.

– Ova godina je posebno važna za građane europske unije jer je po prvi put pokrenuta Konferencija o budućnosti Europe koja predstavlja novi oblik aktivnog uključivanja građana u procese europske unije. U sklopu nje svi građani europske unije mogu sudjelovati u raspravi i dijalogu na vlastitom jeziku s drugim građanima i institucijama EU-a te iznositi svoja mišljenja o tome u kakvoj Europi žele živjeti i oblikovati vlastitu budućnost – poručili su iz Razvojne agencije ŠKŽ te dodali kako će se svojim aktivnostima također priključiti sudjelovanju na Konferenciji, a više možete saznati ovdje.

Inače, projekt je započeo 1. svibnja ove godine, nositelj je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a okvirni sporazum s Europskom komisijom potpisan je za razdoblje do kraja 2025. Godine. U tom će razdoblju EUROPE DIRECT Centar Šibensko-kninske županije biti glavna kontakt točka građana s institucijama Europske unije. Projekt je financiran  bespovratnim sredstvima Europske komisije u ukupnom iznosu od oko 145 tisuća eura.

Više informacija događanjima u Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i radu EUROPE DIRECT-a pogledajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: