Razvrstajte i odložite

Ako još niste sigurni kako pravilno odvajati korisni otpad, provjerite upute Zelenog grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenčani, oni odgovorni, u suradnji sa Zelenim gradom u samo godinu dana uspjeli su povećati udio odvojeno prikupljenog korisnog otpada sa 0,9 posto na 6,1 posto, odnosno na 685 tona ponovo iskoristivog otpada. Za toliko su smanjene količine otpada koji se deponira na Bikarcu, ali i iznosi na računima onih koji odvajaju korisni otpad, a čiji je odvoz za građane besplatan.

Odvajanje otpada jedna je od stvari kojom svaki pojedinac može pridonijeti zaštiti okoliša i čistoći grada. Činjenica da se godišnje po stanovniku proizvede više od 400 kilograma otpada dovoljno govori o važnosti pravilnog razvrstavanja i gospodarenja otpadom. Upravo zato iz Zelenog grada pozivaju građane da ispravno razvrstavaju i odlažu korisni otpad u zelene otoke ili u za njega predviđene vrećice koje mogu preuzeti u prostorijama Zelenog grada.

– Pozivamo građane da razvrstaju i odlažu korisni otpad u za to predviđene zelene otoke koji se diljem grada nalaze na javnim površinama. Svima nam je cilj održavati grad i okoliš čistim, a jedan od načina kako svaki građanin može tome doprinijeti jest izdvajanje korisnog otpada. Imamo spremnike za korisni otpad, odnosno papir i karton, plastiku, staklo i metal na 20 lokacija u gradu. Osim toga, svako kućanstvo može preuzeti plave i žute vrećice za korisni otpad. U plave vrećice odlaže se papir, a u žute plastika. Vrećice za korisni otpad možete preuzeti u prostorijama tvrtke na adresi Stjepana Radića 100, radnim danom od 7 do 14 sati – poručuju iz Zelenog grada.

Korisni otpad može se reciklirati i ponovno koristiti, a tako se smanjuje onečišćenje okoliša i količina neiskorištenog otpada. Većina otpada koji se proizvede završi na odlagalištima što znači da 80 posto stvari upotrijebimo samo jednom i bacimo. Upravo zato moramo mijenjati navike i raditi sve što možemo kako bi korisni otpad reciklirali.

– Za odvojeno prikupljanje otpada bitno se pridržavati pravila. Korisni otpad potrebno je razvrstati u plavu ili žutu prozirnu vrećicu, a prije samog odlaganja u plastične vrećice, plastičnu ambalažu treba isprati i očistiti. Plave i žute vrećice odvoze se prema rasporedu kojeg možete provjeriti ispod, a vrećice je potrebno staviti izvan dvorišta i iznijeti do 7 sati – napominju iz Zelenog grada.

Ponekad se s ambalažama lako zbuniti, a u upravo zato iz Zelenog grada izdali su točne upute što odlagati u plave, a što u žute vrećice. U plavu vrećicu za papir možete odložiti novine, časopise, kataloge, uredski papir, knjige, bilježnice, prospekte, kalendare, pisma, kuverte, kartonsku i papirnatu ambalažu, papirnate vrećice, kartonske kutije, kutije za prehrambene i kozmetičke proizvode.

U žutu vrećicu za plastiku odlažete plastičnu ambalažu alkoholnih pića, sokova, jestivog ulja, octa, ambalažu deterdženta, šampona, omekšivača, manje plastične kante, tetrapak ambalaža i sve PVC- vrećice.

Kako bi odvajanje otpada imalo smisla, treba znati i što ne odlagati u plave i žute vrećice.

U plavu prozirnu vrećicu za papir zabranjeno je odložiti nauljeni papir, indigo i foto papir, fotografije, onečišćeni i masni papir, papir s folijom ili plastikom, višeslojnu tetrapak ambalažu, ljepljive trake, stiropor, plastificirani i metalizirani papir, vlažne maramice, vrećice iz usisivača i tapete.

Također, u žutu prozirnu vrećicu za plastiku nemojte odlagati plastične igračke, omote za CD, vrećice bombona, celofan, tekstil, obuću, pelene, plastične tanjure, vješalice, plastične rolete, plastične ambalaže opasnog otpada te ambalažu od motornog ulja i antifriza.

Ovogodišnji rezultati odvojenog prikupljanja korisnog otpada ohrabruju, ali raste i problem plasmana tih sirovina ovlaštenim otkupljivačima i oporabiteljima kojih je još uvijek premalo.

Među korisnim otpadom od početka godine najviše je prikupljeno papira i kartona, više od 492 tone, koji Zeleni grad prodaje Bikarcu po cijeni 30 lipa za kilogram. Više od 123 tone je biorazgradivi otpad koji se kompostira. Prikupljene su i više od 34 tone plastične ambalaže za čije zbrinjavanje Zeleni grad, po provedenom natječaju, plaća tvrtki Jolly EKO 720 kuna po toni plus PDV, dok je oko 23 tone staklene ambalaže, uz trošak prijevoza koji plaća Zeleni gra, besplatno zbrinulo Odlagalište sirovina iz Zadra. Metala je prikupljeno nešto manje od 11 tona i prodan je Metal sabiraču s kojim je na natječaju postignuta cijena 70 lipa za kilogram.

Popis lokacija zelenih otoka u Šibeniku možete provjeriti na LINKU, a sve dodatne informacije o odvajanju otpada potražite na web stranici Zelenog grada.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.