Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora

Na redakcijsku adresu stiglo je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora koje potpisuje Tomislav Čolak, predsjedavajući radnog predsjedništva koordinacije braniteljskih udruga

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,

čestitamo Vam na izboru za časnu i odgovornu dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i iskreno se nadamo i vjerujemo kako ćete svoju viziju Domovine ostvariti i opravdati povjerenje hrvatskog naroda.

Ovom prilikom dopustite nam, da Vas upoznamo s teškom situacijom u kojoj se nalaze hrvatski branitelji, objektivno najugroženija i najranjivija društvena skupina kojoj je ugroženo elementarno pravo – pravo na život.

Od 1998  do 31. 10. 2015. g. umrlo je 39.105 hrvatskih branitelja, prosječno doživljene životne dobi od 50,9 godina, najviše od raznih oblika novotvorina ( 38 % ).  Od 1991. g. do danas  suicid su počinila  2734 hrvatska branitelja.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, obraćamo Vam se zato što ste izabrani na drugu najvišu funkciju u hrvatskoj državi, liječnik ste po struci a posebno zato što ste kao predstavnik tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti  4. 10. 2004. g. sudjelovali na zajedničkoj sjednici Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora i Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora pod nazivom „ Zdravstveno stanje hrvatskih branitelja „.

Na navedenoj sjednici naglašeno je da za sveobuhvatnu analizu zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja  najveću prepreku predstavlja nedostatnost legislative, da je potrebno kategoriju hrvatskih branitelja u sustavu zdravstva voditi kao posebnu skupinu, da je stopa samoubojstava među hrvatskim braniteljima dvostruko veća od opće populacije, te je prezentiran radni materijal „ Zdravstveno stanje hrvatskih branitelja „ u kojem su navedeni detaljniji statistički pokazatelji sa ocjenom stanja te pregledom svjetskih iskustava.

Zaključeno je  da je potrebno Nacionalni program psihosocijalne pomoći unaprijediti te proširiti i na kategoriju zdravstvenih posljedica rata, izraditi epidemiološke studije koje će dati pokazatelje o mogućim razmjerima učestalosti pojedinih rizičnih oboljenja u braniteljskoj populaciji, po uzoru na zemlje sa sličnim iskustvima i da to treba provesti što prije, i da informacije o stvarnom stanju zdravlja hrvatskih branitelja trebaju biti dostupne javnosti, radi izbjegavanja krive percepcije o tom problemu. Hrvatske branitelje unutar sustava zdravstva potrebno je voditi kao posebnu kategoriju , što bi omogućilo stvaranje pouzdanih podataka o njihovim potrebama, te jačem orijentiranju zdravstvenog sustava na zbrinjavanju tih bolesti, odnosno rizičnih čimbenika za bolest.

Zaključci tematske sjednice pretočeni su 2005. g. u Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, gdje se u praksi sve svodilo na psihosocijalnu pomoć, dok je zdravstvena pomoć izostala, što je rezultiralo time da je od 2005. do 31. 10. 2015. g.  umrlo  najmanje 28.000  hrvatskih branitelja !!!!

Koliko hrvatskih branitelja se moglo spasiti prerane smrti detektiranjem i prevencijom rizičnih oboljenja ?

Ministarstvo branitelja  pokrenulo se tek  u lipnju, 2012. g.  kada je od Medicinskog fakulteta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naručilo studiju „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „, iz koje i crpimo ove porazne podatke o smrtnosti i obolijevanju braniteljske populacije. Iako su podaci o povećanom obolijevanju i smrtnosti braniteljske populacije bili poznati još 2004 godine, tek su javno prezentirani početkom 2013 godine.   Prošle su tri godine od javno prezentiranih podataka a Ministarstvo branitelja nije poduzelo ništa konkretno kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima da barem dožive prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj ( 76 godina ).

Ministarstvo branitelja je u odgovoru saborskom zastupniku prof. dr. sc. Miroslavu Tuđmanu najavilo da će završno izvješće  Projekta „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „ biti gotovo do kraja 2015 godine i da će pravovremeno obavijestiti javnost.   Počela je i 2016 godina a izvješća još nema !    Tko skriva istinu o zdravlju hrvatskih branitelja ?

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, 4. 10. 2004. g. sudjelovali ste na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru gdje su prezentirani podaci o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja, mortalitetu i morbilitetu populacije hrvatskih branitelja i vjerojatno ste očekivali da će nadležne institucije nešto poduzeti po tom pitanju. Osim papirologije s konstatacijom o stanju zdravlja braniteljske populacije i popisom dobrih želja što poduzeti, drugo ništa nije napravljeno.

Molimo Vas gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora i od Vas tražimo da odmah nešto poduzmete po pitanju zdravlja hrvatskih branitelja, jer postoje načini kako to promijeniti, kako spasiti mnoge braniteljske živote, mir i sigurnost njihovih obitelji. Potrebno je gospodine Predsjedniče samo malo dobre političke volje a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su spremni to raditi ima dovoljno.

Smatramo da Vi kao predsjednik Hrvatskog sabora imate dovoljno političkog utjecaja da napokon pokrenete pitanje zdravlja i prerane smrtnosti braniteljske populacije, kako bi cjelovita  studija „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „ napokon bila dostupna javnosti i kako bi se na temelju dobivenih rezultata izradili odgovarajući preventivni i zdravstveni programi za hrvatske branitelje te isti implementirali u odgovarajuću zakonsku regulativu.

Ako ništa ne poduzmemo, kao što je još 1994. g. rekao general Janko Bobetko, padamo na ispitu savjesti jer ne skrbimo o onima koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost Hrvatske.

foto: informativni centar virovitica

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.