Županija na sedativima: Godišnje trošimo 17 milijuna kuna na tablete za smirenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Loše spavate, jedete malo ili previše, više vas ništa ne veseli? Dekoncentrirani ste, osjećate iracionalni strah i budućnost vam se čini crnom? Dobrodošli među tisuće oboljelih od depresije. Svakim danom u Hrvatskoj ih je sve više. Doduše, ne postoji točan podatak o broju ljudi koji se trenutno muče s najraširenijim poremećajem raspoloženja na svijetu. Tek sudeći po broju lijekova i navalama na ljekarne i liječničke ordinacije, može se zaključiti da je porasla svijest o depresiji kao problemu.

Nakon lijekova za srčana oboljenja, Šibenčani troše najviše upravo na lijekove za živčani sustav i probavu.

Prema posljednjim podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za 2010. godinu, u Šibensko-kninskoj županiji izvan bolnica potrošeno je ukupno 22 milijuna kuna za lijekove kardiovaskularnog sustava. Na lijekove za živčani sustav potrošilo se preko 17 milijuna kuna, dok se za lijekove za probavni sustav i mijenu tvari potrošilo preko 14 milijuna kuna. No, nije svaka tuga ili neugodna emocija – depresija. Blaže poremećaje nije nužno tretirati lijekovima, koji često izazivaju neželjene posljedice.

– Dijelu pacijenata s blažim živčanim oboljenjima sugeriramo biljne pripravke, poput valerijane. Problem je što pacijenti prelako posežu za tabletama i terapija ponekad prijeđe u ovisnost, zbog čega moramo biti pažljivi u sugestijama. No, pacijenti uglavnom imaju recepte i onda im ne možete prigovoriti, bez obzira na potrošnju lijekova – rekla je Sandra Andrić Tucanović, magistrica farmacije u Ljekarni Centrala, najprometnijoj poslovnici Ljekarni Šibenik.

(…)

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog tjednika

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: