ZA 21. STOLJEĆE: Inženjeri u pitanje doveli statiku OŠ Meterize!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Samo godinu dana nakon svečanog otvorenja, zgrada OŠ ‘Meterize’, u istoimenoj šibenskoj gradskoj četvrti, počela je pokazivati svoje nedostatke i manjkavosti nastale prilikom gradnje. Objekt u koji je zajedno s izvlaštenjem zemljišta uloženo gotovo 50 milijuna kuna te je najavljen kao primjer škole za 21. stoljeće, popustio je pred prvom velikom kišom. No, kako neslužbeno doznajemo od upućenih izvora, prokišnjavanje nije jedini nedostatak objekta. Upućeni izvori navode kako su se pojavile ozbiljne sumnje u statičku sigurnost pojedinih dijelova objekta škole na Meterizama!

Da postoje sumnje u statičku ispravnost objekta potvrdili su na naš upit i u šibenskoj gradskoj upravi.

-Što se statike tiče, postoje oprečna mišljenja projektanta statike i ovlaštenih građevinskih vještaka. Grad će zatražiti novo mišljenje stručnih specijaliziranih osoba na području statike – kazala nam je pročelnicaza društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić, ne precizirajući kada bi se to moglo i dogoditi, te kakvi će se koraci poduzeti ako se uistinu pokaže da je statika objekta dovedena u pitanje. Ipak, neslužbeno doznajemo kako se čitava priča oko statike počela otkrivati nakon što je gradonačelnik Burić zatražio vještačenje objekta, prošle zime kada su se na njemu pojavili prvi građevinski nedostatci.

mirjana zuric3-josipa290714

OTKRIVENO TIJEKOM REVIZIJE PROJEKTA

– Grad je krenuo u utvrđivanje uzroka prokišnjavanja objekta, a tada je utvrđeno i niz drugih nepravilnosti, od okoliša koji je pod krivim nagibom pa sva voda dolazi na objekt, do toga da su stavljane neadekvatne ploče koje su na mjestima popucale. Prilikom pregleda objekta jedan od ovlaštenih vještaka utvrdio je određene statičke probleme. No, u naknadnoj provjeri Grad je dobio oprečno mišljenje – govori upućeni izvor. Iz gradske uprave službeno, osim već navedenog šturog odgovora, dobivamo tek informaciju kako će se slučaj temeljito preispitati, te će se utvrditi koje je vještvo vjerodostojno – ono koje predviđa statičke propuste ili ono koje u situaciji na terenu po pitanju statike propustene vidi.

Da će Grad preispitati način na koji su tvrtke Alcom iz Splita i Cetina iz Sinja gradile objekt, te na ‘čiju se dušu’ pišu propusti koji su evidentno nastali prilikom gradnje – gradske uprave, izvođača ili ovlaštenog nadzora – dade se iščitati i iz izjave gradonačelnika Željka Burića koju je dao netom nakon što je zimus izišao u obilazak zajedno s arhitektom Dinkom Kovačićem ipredstavnikom nadzora Matkom Drinkovićem.

-Grad neće prihvatiti ni jednu varijantu osim da se problem otkloni kvalitetno te da objekt bude funkcionalan. Budući da je škola u garantnom roku, nadzor i izvođači se trebaju dogovoriti i sanirati nastalu štetu- kazao je Burić u veljači ove godine, kada je u objekt, uslijed velikih oborina,na nekoliko mjesta kroz krovište procurila ogromna količina vodete poplavila urede i glavni hol škole.

Prema riječima pročelnice za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjane Žurić, ‘ovakve stvari prilikom gradnje velikih i ‘razvedenih’ objekata smatraju se uobičajenim’, no ipak ćemo podsjetiti kako se još prije samog svečanog otvorenja postavljalo pitanje oko statike cijelog objekta OŠ Meterize.

ZGRADA POD GARANCIJOM

Kako je zgrada škole još uvijek pod garancijom, jedan dio utvrđenih manjih nedostataka prilikom gradnje do samog početka ove školske godine je otklonjen, dok će se vrlo brzo pristupiti i otklanjanju ostalih nedostataka.

-Uzroci prokišnjavanja su različiti od pozicije do pozicije, a utvrdili su ih predstavnici izvođača, grada i ovlašteni nadzor.Prokišnjavanje s krovnih površina (spojeva) je riješeno, ostaje za riješiti problem prodora vode u prizemlju koji se događa samo kod iznimno velike količine vode, za što treba napraviti projekt u suglasnosti s projektantom, odnosno trebalo bi napraviti horizontalne odvodne kanale – rešetke ili dodatne ogradne zidove. Ipak, uskoro ćemo riješiti najkritičnije mjesto na zapadnoj strani, uz invalidsku rampu gdje je velika visinska razlika – kazala nam je Mirjana Žurić.

Podsjetimo kako su izvođači radova na OŠ ‘Meterize’, tvrtke Alcom iz Splita i Cetina iz Sinja, podjednako opterećene obavezom rješavanja utvrđenih nedostataka u garantnom roku, a u slučaju nepoštivanja Grad Šibenik ima opciju aktiviranja bankovnih jamstava na štetu izvođača.


Pratite nas i na društvenim mrežama: