Vodice ostaju bez državnih potpora: ‘Bit će to dodatni udar na standard građana’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je ovih dana usvojila nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojim se donose nova pravila za isplate državnih potpora lokalnim jedinicama. Gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije postepeno će gubiti potpore, a čak 100 općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a dobivat će državnu pomoć. Na popisu gradova i općina koji imaju visoki indeks razvijenosti te će postepeno gubiti državnu pomoć su i Vodice, što će biti dodatni udar na gradski proračun.

DRŽAVA IM ‘IZBILA’ DVA MILIJUNA KUNA

– Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak izgubit ćemo u proračunu oko milijun i pol kuna, a ovim novim prijedlogom još dodatnih pola milijuna kuna. Taj manjak od dva milijuna kuna sigurno neće biti lako nadoknaditi – ističe gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Dodaje kako su se iz tih sredstva djelomično financirali socijalni programi, dječji vrtić, vatrogasna postrojba, športske i kulturne udruge. Sada će taj teret pasti na leđa građana, a u kolikoj mjeri, teško je u ovom trenutku reći – kaže gradonačelnica, naglašavajući kako je Grad Vodice specifičan slučaj.

– Komunalne naknade, kao i porez i prirez prikupljeni u Čistoj Velikoj i Čistoj Maloj nisu dostatni za potrebe tih naselja, pa su sredstva iz državne blagajne bila usmjeravana upravo za tu namjenu. Međutim, gubitkom državne potpore taj će minus sada morati pokriti stanovnici razvijenijih Vodica i Srime, što će, bojim se, biti dodatni udar na standard naših građana – kaže Branka Juričev Martinčev.

POSTEPENO UKIDANJE POTPORA

Nacrtom prijedloga Zakona o regionalnom razvoju lokalne jedinice koje gube državnu potporu imat će prijelazno razdoblje od tri godine tijekom kojih će se gradirati potpore koje su do sada primili. I to na način da će im se u prvoj godini stupanja zakona na snagu, dakle, 2015., ukinuti 60 posto sredstava koje su dobivali iz državne blagajne, pa sljedeće još 60 posto preostalog iznosa, sve dok se ne dođe do nula kuna državne potpore.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.