Vodice jedan od gradova koji će prema novim pravilima Vlade postupno gubiti potpore države

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju u kojem se donose nova pravila za isplate državnih potpora lokalnim jedinicama. Gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije postepeno će gubiti potpore, a čak 100 općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a dobivat će državnu pomoć. Na popisu gradova i općina koji imaju visoki indeks razvijenosti te će postepeno gubiti državnu pomoć je i grad Vodice. Uz Vodice na popisu se našao Dubrovnik, Buzet, Karlobag, Fužine, Zadar…

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kaže da ovaj zakon donose kao reformsku mjeru koja neće zahtijevati dodatni novac iz proračuna, ali će učiniti velik korak u pravednijoj raspodjeli državnog novca.

Brojne jedinice lokalne samouprave koje su godinama primale pomoć iz državnog proračuna prešle su prag razvoja od 75 posto prosjeka Europske unije. ‘Zato nema logike da oni i dalje budu u istoj skupini sa siromašnim općinama čiji je standard ispod 75 posto prosjeka EU-a. To je ta nova pravednost‘, rekao je Grčić na sjednici Vlade.

Kako će se potpore financirati iz Fonda za regionalni razvoj EU, općine i gradovi koji ostanu bez potpore, neće ju moći vratiti do 2021. godine kada će Europska unija revidirati proračun. 

‘Ovaj današnji korak Vlade je zaista dubok, vrlo sadržajan, a najvažnije je to da idemo ka većoj pravednosti sustava. U ovom trenutku 100 jedinica lokalne samouprave niti na jedan način ne prima državnu pomoć, a ispod prosjeka su’, kaže Grčić. 

Grčić ističe da 65 jedinica koje danas primaju potpore, a bolje su od prosjeka, neće ostati bez državnog novca preko noći: ‘Formiramo prijelazne mjere za 65 jedinica koje moraju izaći iz sustava. U idućih tri godine one će imati prijelazno razdoblje u kojemu će se gradirati potpore koje su imale do sada. Želimo izbjeći šok za njihove javne financije. Drugim riječima, u idućoj godini oni bi imali kompenzaciju od najmanje 60 posto i onda bi se te potpore postupno smanjivale.’

IZVOR: Tportal.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.